Cetățenii care la sfârșitul anului trecut aveau în proprietate un imobil, mașină, teren ori trebuie să plătească impozite pentru diverse bunuri vor trebui să achite sumele până pe data de 30 septembrie 2019.
Conform legii, întârzierile atrag majorări de 1% pentru fiecare lună iar în caz de neplată, se pot pune popriri sau se poate impune sechestrul.
Impozit pe clădire rezidențială sau nerezidențială
În caazul clădirii rezidențiale se calculează o cotă cuprinsă intre 0,08%-0,2%, asupra valorii impozabile a cladirii.
Pentru clădirile nerezidențiale impozitul se calculeaza prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,2-1,3% asupra valorii impozabile stabilite.
Budăi: Eu cred că bugetarii reprezintă coloana vertebrală a statului
Impozitul pe clădiri mixte
Este vorba despre proprietatile care sunt folosite atât ca locuinta cât și ca sediu de firmă. În mod normal, cotele de impozitare se stabilesc in functie de modul in care se identifica suprafetele, adica spatiul de locuit versus spatiul folosit pentru afacere.
Impozitul pe mașină
Impozitul pe mașină se datorează cât timp automobilul este înmatriculat sau înregistrat în România. Plata se face la bugetul local al unității administrativ-teritoriale unde proprietarul își are domiciliul, sediul sau punctul de lucru, în funcție de situație. Proprietarul trebuie să plătească impozit chiar dacă a hotarât să vandă mașina în decursul anului. Aceeași obligatie o au și persoanele care au radiat din circulație o mașină.
Impozitul pe teren
Impozitul pe teren se achită și pentru cele în extravilan cât și cele din intravilan. Modul de calcul este stabilit în funcție de suprafața pe care o are terenul, rangul localitătii, zona și categoria de folosință.
Impozitul pentru teren se plateste de catre cel care, la data de 31 decembrie 2018, figura ca proprietar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.