Detalii despre impozitarea pensiilor din străinătate
Potrivit OUG 138/2024, aplicabilă din 5 decembrie 2024, pensiile obținute din străinătate, cu excepția celor administrate privat, facultative sau ocupaționale, vor fi impozitate cu 10% asupra venitului brut anual, după deducerea unei sume lunare neimpozabile de 3.000 de lei.
În cazul pensiilor private, facultative sau ocupaționale din străinătate, impozitul de 10% se aplică dacă beneficiarii nu dispun de documentele necesare privind contribuțiile nete la fondurile respective.
Motivul clarificării
Introducerea regimului de impozitare progresivă a pensiilor de serviciu, conform Legii nr. 282/2023, a generat incertitudini cu privire la modul de impozitare a pensiilor provenite din afara României. Regimul progresiv aplicat pensiilor de serviciu presupune cote de impozitare de 10%, 15% și 20%, în funcție de cuantumul pensiei.
„Pentru a evita confuzia și pentru a asigura un tratament fiscal clar și echitabil, s-a impus excluderea pensiilor din străinătate de la impozitarea progresivă și aplicarea unei cote fixe de 10%”, se menționează în nota de fundamentare a ordonanței.
Impactul asupra contribuabililor
Clarificarea este binevenită pentru beneficiarii de pensii din străinătate, oferind predictibilitate fiscală și asigurându-se că veniturile acestora nu sunt afectate de regimul progresiv. Măsura vine în continuarea unor ajustări similare aduse anterior pentru pensiile private, facultative și ocupaționale obținute în România.
Guvernul a subliniat că această decizie face parte din eforturile de adaptare a legislației fiscale la noile reglementări și de reducere a ambiguităților în aplicarea Codului fiscal.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.