El a precizat că o primă discuţie în acest sens a avut loc marţi în şedinţa coaliţiei de guvernare.
"Am avut o primă discuţie. Este necesară modificarea Codului fiscal, evident. Asta nu înseamnă că vom veni cu taxe noi. Este exclus să vină cineva. Este vorba de o optimizare fiscală şi într-un parcurs normal. Cred că pentru prima oară se vorbeşte deschis în spaţiul public de astfel de modificări la Codul fiscal. S-a făcut un grup de lucru la Ministerul Finanţelor şi, în zece zile, două săptămâni maximum, ministrul Finanţelor, în urma acestor discuţii, va veni cu propunerile şi cu analizele venite de la auditori financiari internaţionali. (...) Cred că este normal să fie această discuţie, este normal ca orice coaliţie politică responsabilă să vadă nu numai ziua de astăzi sau ziua de mâine, să vină cu un program predictibil pe o perioadă medie de timp şi să fim pregătiţi din acest moment pentru orice fel de provocare", a precizat Ciolacu, la Parlament, întrebat dacă se va lua decizia introducerii impozitului progresiv, citează Agerpres.
Potrivit acestuia, este vorba despre o optimizare fiscală
"Nu puteţi să îmi spuneţi că Spania, Germania, Olanda, SUA, Italia, toţi sunt tâmpiţi pentru că au un sistem progresiv de impozitare, modern, adaptat, cu deductibilităţi, astfel încât să promovezi serviciile, să dezvolţi serviciile într-o societate şi noi, românii, suntem cei mai deştepţi, dar avem 27% venituri din construcţia PIB-ului şi cheltuieli de 40. Cu adevărat trebuie o discuţie cu toţi membrii de afaceri, cu toţi partenerii sociali şi pornit acest proces pe o perioadă mai îndelungată, astfel încât să nu creezi disfuncţionalităţi în mediul de afaceri şi o linie de parcurs pe o perioadă medie. Nu este luată o hotărâre, dar este normal, orice partid politic, orice coaliţie, orice guvern este normal să discute aceste lucruri. Este normal într-o coaliţie formată din două partide mari - cele mai mari din România, PSD şi PNL - să existe şi păreri divergente. Nu se introduce nicio taxă nouă", a punctat el.
Citeşte şi: Iohannis le spune românilor să se pregătească pentru "o nouă normalitate", după ce măsurile de intervenție vor înceta
Marcel Ciolacu a precizat că orice decizie legată de fiscalitate va fi luată în coaliţie, cu şase luni înainte, astfel încât să fie predictibilă pentru mediul de afaceri, foarte posibil de la 1 ianuarie 2023.
"Este posibil ca această coaliţie să hotărască să se facă modificări la Codul fiscal pentru data de 1 ianuarie, dar asta nu înseamnă că neapărat trebuie să intre în vigoare. (...) Realitatea ne arată că avem 27% venituri - cele mai mici venituri din UE - şi avem 40% cheltuieli. (...) Aceste măsuri vi le vom prezenta după două săptămâni, când va veni ministrul de Finanţe. (...) Este prima oară când o coaliţie politică gândeşte cu o perspectivă mai largă decât ziua de mâine. (...) O optimizare fiscală nu înseamnă că măreşti taxele", a subliniat liderul social-democraţilor.
Întrebat dacă vor fi taxaţi cei cu venituri mari faţă de cei cu venituri mici, el a arătat că "există o discrepanţă în societate, în acest moment, care se vede din indicatori", adăugând că, atunci când este vorba despre venituri mari, se raportează la salariul preşedintelui României, fiindcă este "întâiul bugetar al României".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.