Articolul de față prezintă câteva dintre cele mai importante reguli ce trebuie avute în vedere de persoanele care vor să cumpere vechime în muncă și care sunt încă în activitate.
În același timp, noua legislație prevede că poate fi acoperită o perioadă de cel mult șase ani în care nu s-a contribuit la pensie. Pe de altă parte, pot fi acoperite doar perioade cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani și data împlinirii vârstei standard de pensionare.
Pot cumpăra vechime în muncă inclusiv persoanele care au lucrat în străinătate și au perioade în care nu au contribuit la pensii în țară. Dacă însă pentru respectivele perioade s-au plătit asigurările necesare în țara unde și-a desfășurat activitatea, mecanismul nu poate fi aplicat, pentru că s-ar dubla contribuțiile.
În ceea ce privește efectuarea plății, cei interesați au obligația de a încheia, înainte de toate, un contract de asigurare socială cu Casa de pensii. În document vor fi trecute următoarele informații:
- perioada sau perioadele de asigurare,
- venitul asigurat,
- cota de contribuție de asigurări sociale din momentul semnării contractului,
- totalul cuantumului contribuției de asigurări sociale.
Potrivit legii, plata contribuției datorate, care înseamnă 925 de lei, pornind de la actualul salariu minim de 3700, ”se efectuează într-o singură tranșă sau eșalonat, în tranșe lunare, în termen de un an de la data încheierii contractului de asigurări sociale”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.