Impactul economic catastrofal al distrugerii barajului de pe Nipru

Oana Pavelescu |
Data actualizării: | Data publicării:
Barajul de pe Nipru, distrus de armata rusă
Barajul de pe Nipru, distrus de armata rusă

De la distrugerea barajului Kahovka pe 6 iunie, inundațiile au tăiat orice șansă pe care ar fi avut-o trupele ucrainene de a traversa râul Nipru pentru a-și susține contraofensiva. Totuși, acest beneficiu pentru Kremlin s-ar putea să nu dureze.

În aval de baraj, apele au început deja să se retragă și, în cele din urmă, râul va reveni la starea sa anterioară, chiar dacă cu noi obstacole, cum ar fi minele de teren și molozul aruncat de ape. În amonte, pe măsură ce bazinul rezervorului Kahovka, cu o lungime de 230 de kilometri (140 de mile), se golește, apare un peisaj cu totul nou care ar putea crea oportunități pentru forțele ucrainene.

Deja, Institutul pentru Studiul Războiului, cu sediul la Washington, își redesenează hărțile câmpului de luptă pentru a reflecta micșorarea bruscă a cursului de apă care separă forțele ucrainene de terenurile ocupate pe malurile estice ale rezervorului.

Barajul a fost distrus chiar în momentul în care forțele ucrainene au început o contraofensivă, planificată de luni de zile, care urmărește să recucerească teritoriul pierdut în favoarea Rusiei în sudul și estul țării în urma invaziei de anul trecut.

În timp ce Kievul desfășoară armament occidental în valoare de miliarde de dolari de-a lungul unui front care se întinde pe o distanță de 1.000 de mile, Nipru este un element crucial al câmpului de luptă, oferind protecție trupelor care se confruntă între ele pe o mare parte din porțiunea sa sudică.

Joi, miniștrii Apărării din cadrul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, la care Ucraina încearcă să adere, au început joi o reuniune de două zile la Bruxelles pentru a discuta despre conflict și despre sprijinul pe termen mai lung pentru Ucraina.

Eventuala întindere a acestei bariere va depinde de cât de grav a fost afectat barajul, precum și de nămolul care s-a adunat pe fundul rezervorului de la construcția acestuia în 1956.

"Întrebarea cheie aici este înălțimea barajului care a rămas sub apă după distrugere", a declarat Illia Perevozchikov, care conduce departamentul de hidrologie al serviciului național de meteorologie al Ucrainei, într-un interviu telefonic. "Această înălțime definește cantitatea de apă care va rămâne".

Nipru a fost central pentru identitatea și economia Ucrainei timp de secole. Inginerii sovietici au transformat râul într-o cascadă de șase rezervoare uriașe, fiecare cu un baraj hidroelectric pentru a produce energie pentru centrul industrial de pe malurile sale. Kahovka a fost ultimul înainte ca râul să se verse în Marea Neagră, formând o imensă barieră naturală între armatele adverse, nota Bloomberg.

Dar până duminică, nivelul apei din rezervor scăzuse la aproximativ jumătate, eliberând 73% din volumul său. Experții se așteaptă ca nivelul rezervoarelor să continue să scadă, iar apele să se retragă încă o săptămână.

Suprafața de sub apă este formată din nămol și este greu de spus cât de repede se va usca. Este și mai greu de prezis ce va însemna, dacă va însemna ceva, pentru armatele adverse, având în vedere că terenul și starea acestuia vor fi complet noi.

Rusia ocupă de luni de zile zona avariată a barajului, dar neagă responsabilitatea pentru provocarea prăbușirii acestuia. Ucraina și aliații săi resping acest lucru.

Dar, pentru moment, cele două părți par să fie de acord cu privire la impactul militar.

Având în vedere că inundațiile au eliminat deocamdată orice amenințare de dincolo de Nipru, comandanții ruși au redistribuit trupele din pozițiile de pe râu pentru a consolida apărarea mai la est, a declarat la 11 iunie ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Malyar.

Președintele Vladimir Putin a declarat că distrugerea barajului a oprit o contraofensivă ucraineană peste Nipru, deși a susținut, de asemenea, că ar fi fost "mai bine pentru noi" dacă ar fi încercat în această poziție, în comentariile televizate despre război, marți. El a deplâns, de asemenea, stocurile reduse de arme moderne ale Rusiei și pierderea a 54 de tancuri în urma contraofensivei ucrainene de o săptămână. El a spus că Ucraina a pierdut 160 de tancuri în lupta de până acum, o cifră mult mai mare decât cea care a fost verificată independent.

Citește și: Calitatea apei Mării Negre, monitorizată de autorităţile române

În cazul în care rezervorul s-ar goli complet, un Nipru redus la starea sa de dinaintea barajului între Nova Kahovka și Zaporojia ar fi un obstacol mult mai mic pentru forțele care încearcă să îl traverseze, cu o adâncime medie de aproximativ 3 metri, în loc de 16,5. De asemenea, intervalul pe care orice forță ucraineană ar trebui să îl traverseze la nord de baraj s-ar micșora brusc, de la un maxim de 23 de kilometri, la aproximativ un kilometru.

De asemenea, în starea sa fără baraj, Nipru se împărțea adesea în canale mai mici pe măsură ce șerpuia, conform hărților realizate în 1954, cu puțin timp înainte de construirea barajului Kahovka.

Albia originală a râului de sub baraj avea mlaștini largi, dar și poduri peste puncte mai înguste, inclusiv la Nikopol, un oraș aflat chiar peste Nipru, de cealaltă parte a celui mai mare parc nuclear din Europa. Instalația rămâne sub control rusesc.

Nipru taie coloana vertebrală nord-sud a Ucrainei și începe la capătul sudic mlăștinos al dealurilor rusești Valdai, unde Putin are una dintre casele sale prezidențiale.

Barajele de pe râu au fost aruncate în aer de două ori în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ca parte a operațiunilor defensive, deși ambele tactici au eșuat în cele din urmă.

În 1941, Stalin a aruncat în aer primul baraj de pe râu, pe care îl construise cu doar nouă ani mai devreme lângă Zaporojie, pentru a încetini înaintarea armatei germane care se apropia. Inundația a ucis între 20.000 și 100.000 de persoane, inclusiv trupele sovietice înecate care nu au fost avertizate la timp.

Germanii au reconstruit barajul, înainte de a-l arunca în aer din nou în 1943, când au folosit Nipru pentru a întări linia defensivă împotriva unei contraofensive sovietice masive.

În timp ce rolul militar pe care distrugerea barajului Kahovka îl va juca de data aceasta rămâne neclar, impactul economic este mai ușor de prevăzut. Rezervorul a alimentat mai multe fabrici, centrala nucleară de la Enerhodar și cel mai mare sistem de irigații agricole din Europa, precum și canalul care alimentează cu apă Crimeea, peninsula anexată de Putin de la Ucraina în 2014.

Potrivit Ministerului ucrainean al Agriculturii, numai pierderea rețelei de irigații ar priva de apă 584.000 de hectare de teren arabil, o suprafață care în 2021 a produs 4 milioane de tone de cereale și semințe oleaginoase în valoare de 1,5 miliarde de dolari.

În pofida loviturilor aduse agriculturii și producției de oțel, Dragon Capital, cel mai mare manager de investiții din Ucraina, nu crede că impactul economic imediat al inundațiilor va fi suficient de mare pentru a-și schimba previziunile de creștere, potrivit Olenei Bilan, economistul șef al companiei.

Acest lucru se datorează faptului că economia se descurcă în prezent mai bine decât se aștepta, a spus Bilan, chiar dacă pe termen lung distrugerea barajului va însemna "costuri suplimentare pentru reconstrucție și recuperarea pagubelor".

"Cu siguranță, în Ucraina nu a mai fost o inundație ca aceasta", a declarat hidrologul Perevozchykov. "Și, probabil, nici în toată Europa".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9728
Diferența -0.0008
Zi precendentă 4.9736
USD
Azi 4.8266
Diferența -0.0003
Zi precendentă 4.8269
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9728 RON
USD flag1 USD = 4.8266 RON
GBP flag1 GBP = 5.9363 RON
CHF flag1 CHF = 5.2812 RON
AUD flag1 AUD = 2.9850 RON
DKK flag1 DKK = 0.6665 RON
CAD flag1 CAD = 3.3502 RON
HUF flag1 HUF = 0.0120 RON
JPY flag1 JPY = 0.0305 RON
NOK flag1 NOK = 0.4227 RON
SEK flag1 SEK = 0.4330 RON
XAU flag1 XAU = 415.8147 RON
Monede Crypto
1 BTC = 456129.87RON
1 ETH = 15860.69RON
1 LTC = 507.03RON
1 XRP = 12.19RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET17052.60-0.24%
BET-BK3196.410.27%
BET-EF925.75-0.28%
BET-FI63165.971.41%
BET-NG1229.290.05%
BET-TR37603.82-0.24%
BET-TRN36550.85-0.24%
BET-XT1472.73-0.05%
BET-XT-TR3192.52-0.05%
BET-XT-TRN3109.71-0.05%
BETAeRO895.990.04%
BETPlus2520.75-0.25%
RTL37927.27-0.33%

Opinii

Muncitor uzină siderurgică / sursa foto: Freepik.com

UGIR: Privatizările necontrolate pot expune România la riscuri pe termen lung

Apărarea, energia, resursele minerale,...

Adrian Negrescu

Verdict nemilos. Adrian Negrescu: Românii vor reveni la covrigi, ca în anii 1990

Analistul financiar Adrian Negrescu schițează...

Mircea Coșea

Comunicate de presa

La bursă / FOTO: Freepik

Analiza Freedom24: Ce companii s-ar putea lista la bursă în 2025

Analiștii de la Freedom24, platforma de...

PLG / FOTO: Captură ecran
Delta Dunării / FOTO: Wikipedia

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel