Va rezista sectorul construcțiilor în 2024? Prețurile locuințelor sunt în scădere începând cu trimestrul patru din 2022 în zona euro din cauza creșterii dobânzilor care a redus capacitatea gospodăriilor de a se împrumuta și, prin urmare, de a cumpăra proprietăți. Astfel, potrivit cifrelor Allianz Trade, o gospodărie germană care și-a achiziționat o locuință, a plătit în 2019 în jur de 1.000 de euro pe lună. În 2023, această sumă a ajuns la 1.800 de euro.
Drept urmare, prețul locuințelor vechi din Germania a scăzut cu aproximativ 10% în 2023. Dar costul construcției a crescut brusc de la sfârșitul pandemiei. Prețul cimentului este încă în creștere cu 15% pe an, spre exemplu. Prețul locuințelor noi rămâne ridicat.
Și, în restul zonei euro, vechile prețuri imobiliare nu s-au adaptat încă la acest nou context. Ele au scăzut cu doar 2% în zona euro între jumătatea anului 2022 și jumătatea anului 2023. Logic, ar trebui să cadă mai mult, dar nu impresionant. Pentru că oferta rămâne constrânsă, în timp ce cererea, deși redusă de creșterile ratelor, rămâne prezentă. Numărul de locuințe aflate în construcție este în scădere, fondul de locuințe este scăzut în comparație cu nevoile și rata datoriei gospodăriilor nu a explodat în ultimii ani.
Ceea ce o face pe Michala Marcussen, economist-șef la Société Générale, să spună că „există încă o ajustare în scădere a prețurilor, dar nu ar trebui să existe o prăbușire, cu excepția cazului în care băncile centrale mențin dobânzile ridicate pentru o perioadă lungă de timp”.
Cu toate acestea, „chiar dacă ratele scad în 2024, nu ar trebui să ne așteptăm la o schimbare rapidă a pieței imobiliare”, avertizează ea. Prăbușirea pare să dureze. Investițiile gospodăriilor europene în locuințe sunt de așteptat să scadă cu aproximativ 0,6% în 2023 și în același ritm anul viitor.
„Creditele imobiliare se contractă în Italia și Spania și accesul la locuințe rămâne foarte dificil în multe țări din zona euro”, notează Florence Pisani, economist la Candriam. O astfel de problemă ar putea crea mișcări sociale în următoarele luni în zona euro, tinerii și gospodăriile cu venituri mici fiind alungate din metropole, unde se creează locuri de muncă.
Sectorul construcțiilor în sine reprezintă 6% din PIB-ul Uniunii Europene și numără 14 milioane de angajați. Astfel, o scădere cu 10% a activității în acest sector reduce creșterea anuală europeană cu 0,6 puncte. Totuși, indicele PMI în construcții pentru luna noiembrie, care urmărește moralul mediului de afaceri din zona euro, este puternic negativ, mai ales în Franța și Germania. Şefii firmelor de construcţii sunt pesimiști în aceste două ţări, cele mai importante pentru economia zonei euro. Companiile chiar încep să anticipeze reducerea forței de muncă.
De exemplu, în Franța, la sfârșitul lunii noiembrie 2023, numărul autorizațiilor de construire acumulate în ultimele douăsprezece luni a scăzut cu 25,5%, ceea ce corespunde cu 127.300 de unități locative mai puțin autorizate pentru construcție într-un an. În zona euro, scăderea autorizațiilor de construire este de aceeași ordine. În Germania, acestea au înregistrat o scădere de 27% pe parcursul unui an. „Cele mai recente date par să indice că scăderea producției va fi de același ordin de mărime ca în 2008 și 2009”, estimează economiștii Allianz Trade într-un studiu.
În Germania, indicele producției din sectorul construcțiilor, care ia în calcul locuințe, dar și magazine, fabrici și alte clădiri de uz profesional, a scăzut cu 6 puncte de la războiul din Ucraina. În Franța, declinul a ajuns la 3 puncte. Doar Italia iese la iveală datorită planului european de redresare, care ajută la susținerea activității de construcții.
Până acum, ocuparea forței de muncă în acest sector a rezistat destul de bine. Aproape 270.000 de locuri de muncă au fost create între al treilea trimestru din 2022 și aceeași perioadă a anului 2023. Dar falimentele s-au înmulțit. Prin urmare, sunt așteptate concedieri în următoarele luni. Ca atare, criza din sectorul construcțiilor riscă să reducă simțitor PIB-ul zonei euro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.