În primul rând, el a precizat care este termenul aproximativ în care patronii de IMM-uri vor putea solicita băncilor creditele necesare.
”Ordonanța de Urgență a fost aprobată, decizia Comisia Europene a fost comunicată, până la sfârșitul acestei săptămâni va sosi oficial și decizia de aprobare a CE. Ordinul de aprobare a normelor de implementare, inclusiv Convențiile de Garantare sunt pe circuit de avizare. Un termen ar fi 15 aprilie cel târziu, atunci întreprinzătorii se vor putea duce la instituțiile financiar-bancare să depună documentația aferentă obținerii celor două linii de creditare.
Ce este important este faptul că platforma IMM Invest este deschisă, se pot înscrie pentru eligibilitate și noi sperăm ca până la 30 iunie să epuizăm plafonul de garantare. Plafonul de anul acesta este de 8 miliarde lei”.
Ce aduce nou IMM Invest Plus în acest an?
Dumitru Nancu a vorbit, de asemenea, despre avantajele pe care schema de ajutor de stat IMM Invest Plus, care are în componența sa programele IMM Invest România, Agro IMM Invest, IMM Prod, Garant Construct, Innovation Şi Rural Invest, le pune la dispoziție antreprenorilor.
”Ce este important pentru IMM Invest Plus anul acesta este că scade dobânda, deci pentru liniile de investiții rămân cele două facilități, credit de investiții, maxim șase ani de zile, un an de zile nu se plătește dobândă, comision de garantare, de administrare și de risc. Creditul este de maxim 2 milioane de euro (10 milioane de lei). După primul an, dobânda a scăzut de la 2% la 1,5% plus ROBORUL pentru creditele de investiții iar la investiții a scăzut de la 2,5% la 1,9% plus ROBOR-ul.
Al doilea lucru foarte important, de asemenea, este comisionul de administrare, care a scăzut de la 0,25 la 0,2 și s-a mărit ajutorul de stat, mai ales pentru agricultură, de la 250.000 euro pentru întreprinderi din domeniul agriculturii primare, la 280.000 euro, pentru pescuit, de la 300.000 euro, la 335.000 euro iar pentru toate întreprinderile, cu excepția celor de mai sus, ajutorul de stat a crescut de la 2 milioane de euro 2,25 milioane per întreprindere”.
Descoperiți mai multe în vide-ul atașat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.