Publicitate
"În noul program IMM INVEST 2023 s-au introdus startup-urile ca fiind eligibile pe toate programele. Anterior era mult mai dificil pentru acestea, acum s-a introdus ca şi beneficiari eligibili, specificaţi individual, startup-urile, pe toate componentele.
De asemenea, s-au mai introdus pentru AGRO IMM INVEST – şi aceasta a fost o cerinţă a producătorilor agricoli – grupurile de producători recunoscute în conformitate cu ordonanţa 37. Ele nu erau eligibile în acest program. Organizaţiile de producători şi alte forme asociative din sectorul fructelor şi legumelor la fel, individual, ca şi startup-uri, au fost incluse. Se introduce comerţul din domeniul comerţului cu produse agricole, piscicole şi aşa mai departe, cu excepţia băuturilor şi a tutunului care nu pot fi finanţate prin acest program.
Totodată, la IMM PROD era o prevedere că doar producţia din mediul urban era eligibilă, cea din mediul rural nu era eligibilă, în sensul că era asimilată subcomponentelor AGRO IMM INVEST şi RURAL INVEST. Acum a fost eliminată această interdicţie. Tot ceea ce înseamnă producţie din mediul rural sau urban este finanţată în cadrul programului.
Am mai introdus beneficiarii din industria de procesare a sfeclei de zahăr să poată accesa până la zece milioane de lei. Ei puteau accesa maximum cinci milioane de lei pe ajutorul de stat, dar am obţinut această derogare de la Comisia Europeană ca şi procesarea sfeclei de zahăr să intre ca ajutor de stat până la zece milioane de lei.
De asemenea, am mai introdus şi pe IMM INVEST – era doar pe IMM PROD - întreprinderile mici mediu capitalizate. Aici sunt acele întreprinderi care depăşesc numărul de 249 de angajaţi - cum este la IMM-uri – între 249 şi 500 – şi cifra de afaceri între 50 de milioane de euro şi 100 de milioane de euro. Deci practic s-a mărit această plajă. De exemplu, toate CET-urile din România sunt eligibile pe programul IMM INVEST. Aveau nevoie de capital de lucru în această perioadă, bani pentru alimentare şi aşa mai departe.
Iarăşi un lucru foarte important, tot prin noul program s-au modificat plafoanele la ajutorul de stat pentru agricultura primară. Pe fostul program IMM INVEST 2022 ajutorul de stat nu putea depăşi 62.000 de euro. Practic acum Comisia a aprobat iar Guvernul României a transpus în ordonanţa de urgenţă mărirea cuantumului ajutorului de stat de la 62.000 de euro la 250.000 de euro pentru agricultura primară. Pentru piscicultură şi acvacultură aveam un plafon de 75.000 de euro şi a ajuns la 300.000 de euro. Pentru toate celelalte domenii, ajutorul de stat pe Cadrul Ucraina era maximum 500.000 de euro, iar din 2023 se ridică la 2 milioane de euro", a explicat, într-un interviu acordat DC News TV, Dumitru Nancu.
VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.