Când o stea intră în luptă cu o gaură neagră supermasivă, cui aparține izbânda este un lucru evident. Mai ales când gaura neagră este de un milion de ori mai mare decât masa stelei și este, ei bine, o gaură neagră.
Dar modul specific în care steaua este mâncată nu este un lucru sigur. De obicei, steaua este sfâșiată, ruptă în bucăți de gravitatea imens de puternică a găurii negre, motiv pentru care acest lucru se numește un eveniment de întrerupere a mareelor sau TDE. Acest lucru provoacă o explozie uriașă de energie, de miliarde de ori mai strălucitoare decât Soarele. Dar cât de exact se întâmplă asta poate schimba ceea ce vedem. O problemă este însă că aceste evenimente explozive tind să se întâmple foarte departe, făcându-le greu de studiat.
ENIGMĂ în Univers! Oamenii de știință RIDICĂ din umeri! Habar nu au
În 2019, în schimb, lumina dintr-o astfel de întâlnire a ajuns pe Pământ și nu a venit din celălat capăt al Universului ci la ”doar” 215 milioane de ani lumină distanță, făcând din acesta cel mai apropiat TDE văzut vreodată în lumina optică. Acest lucru a fost un noroc uriaș, deoarece la această distanță înseamnă că a fost surprins mai devreme decât de obicei - primele zile intrinsec mai slabe ale evenimentului erau încă suficient de strălucitoare pentru a vedea fenomenul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.