Dispariția fostului număr 1 la dublu feminin Peng Shuai, care la începutul acestei luni l-a acuzat pe fostul vicepremier Zhang Gaoli că a făcut presiuni asupra ei pentru a face sex, a stârnit indignarea unora dintre cei mai cunoscuți sportivi din lume. Serena Williams a cerut o anchetă. Novak Djokovic s-a declarat șocat. Iar Asociația feminină de tenis a amenințat că își va suspenda operațiunile în China, cu prețul unor afaceri care ar putea costa sute de milioane de dolari.
Guvernul lui Xi se confruntă acum cu o dilemă. Ignorarea scandalului provocat de Peng, în vârstă de 35 de ani, ar putea da înapoi eforturile Chinei de a-și îmbunătăți reputația internațională și ar putea reînnoi amenințările de boicotare înaintea Jocurilor Olimpice de iarnă, programate să înceapă la Beijing în februarie. Cu toate acestea, lăsând-o să vorbească liber prezintă un risc și mai mare: Renunțarea la puterea de a determina soarta membrilor Comitetului permanent al Biroului Politic.
"Nu este vorba de protejarea lui Zhang, ci de protejarea unui fost membru al Biroului Politic de a fi acuzat de o tânără pentru o infracțiune sexuală", a declarat Steve Tsang, director al Institutului pentru China de la Școala de Studii Orientale și Africane a Universității din Londra. "Xi a putut și a dat jos un fost membru al Biroului Politic al Partidului Comunist Chinez (BPPCC). Dar una este ca el să facă acest lucru și cu totul altceva este ca acest lucru să pornească de la o simplă celebritate."
Scandalul vine într-un moment deosebit de sensibil pentru Xi, care se pregătește să găzduiască Jocurile Olimpice pe fondul închiderii granițelor, al plângerilor privind drepturile omului și al dușmăniei diplomatice cu Occidentul. De asemenea, el se pregătește pentru congresul partidului, care va avea loc anul viitor, când va avea nevoie de un sprijin larg din partea partidului pentru a-și asigura un al treilea mandat la putere și pentru a remodela Comitetul permanent al Biroului Politic, format din șapte membrii, colectiv exclusiv masculin, care dictează politica pentru cea mai populată națiune din lume.
Chinezii, răsplătiți cu mii de yuani pentru informații legate de COVID-19
Deși Peng nu s-a referit în mod explicit la mișcarea #MeToo, relatările sale despre relele tratamente au fost preluate de susținătorii acesteia, în timp ce frustrările se amplifică din cauza dificultăților cu care se confruntă femeile care încearcă să sfideze structura patriarhală a puterii din China.
"Având în vedere cât de puternică poate fi mișcarea #MeToo în mobilizarea sprijinului online și offline, Partidul Comunist Chinez este, prin urmare, mai mult decât dornic să o suprime", a declarat Valarie Tan, analist la Mercator Institute for China Studies, care cercetează elitele chineze și comunicarea politică. "Dacă se întâmplă ceva, incidentul Peng Shuai va fi văzut de PCC ca un alt motiv pentru a înăspri și mai mult controlul asupra internetului și a oricărei alte forme de ieșire care poate fi folosită de victime pentru a se exprima împotriva făptașilor."
Guvernul chinez s-a străduit să formuleze un răspuns pentru Peng, iar cenzorii din China continentală au blocat televiziunile internaționale care au relatat despre scandal. După ce a eliminat de pe internetul țării postarea și discuțiile despre aceasta, declarația WTA de duminică, prin care a cerut o anchetă privind dispariția ei, a adus problema în centrul atenției internaționale. Curând, vedete din tenis, precum Simona Halep sau jucătoarea americană retrasă Chris Evert, au început să întrebe #WhereIsPengShuai?.
Președintele Chinei vrea să RESCRIE istoria! Moment crucial pentru Xi Jinping
Presiunea, mai puternică decât afacerile
Presiunea a crescut în timp ce Ministerul chinez de Externe a deviat întrebările zilnice despre acest caz, susținând că nu este la curent cu situația și argumentând că nu este o chestiune diplomatică. Scandalul a crescut și mai mult după ce televiziunea de stat CGTN a publicat ceea ce a spus că a fost un e-mail de la Peng care dezminte afirmațiile privind aventura sa și spune că este "în siguranță" și "se odihnește".
Președintele WTA, Steve Simon, s-a numărat printre cei care au pus la îndoială autenticitatea mesajului, reafirmând disponibilitatea organismului de a înceta operațiunile din China dacă Peng nu va fi găsită. "Suntem cu siguranță dispuși să ne retragem activitatea și să ne ocupăm de toate complicațiile care vor surveni", a declarat el joi la CNN. "Acest lucru este mai important decât afacerea".
Zhang Gaoli a ocupat și postul de vicepremier
Imaginea lui Xi Jinping, șifonată de un scandal sexual. Câți bani ar putea pierde China
Această poziție ar putea zădărnici speranțele WTA de a se întoarce în orașul Shenzhen, în sudul țării, unde a fost de acord să organizeze turneul său emblematic în cadrul unui acord de 1 miliard de dolari semnat în 2018. O întrebare mai importantă pentru China este dacă amenințările de boicot se extind și la olimpici sau la alte vedete sportive. Peng a reprezentat China la Jocurile de vară din 2008, 2012 și 2016.
Alt dezastru în China? Populația, îndemnată să-și facă provizii de hrană
"Există o șansă reală ca acțiunile pentru Peng să se extindă de la vedetele de tenis la alți sportivi", a declarat Fergus Ryan, analist senior la Centrul internațional de politici cibernetice al Institutului australian de politici strategice. "Cu Jocurile Olimpice de iarnă și Jocurile Paralimpice de la Beijing la doar două luni distanță, acest lucru crește considerabil miza pentru PCC".
Eseu de 1.500 de cuvinte
Din 2012 până în 2017, Zhang a stat alături de Xi în Comitetul permanent al BIroului Politic. Ambii bărbați ar fi semnat decizia fără precedent din 2014 de a-l epura pe fostul țar al securității Zhou Yongkang pentru corupție, inclusiv pentru adulter - lucru interzis pentru membrii de partid.
Zhou ispășește acum închisoare pe viață. Până când Peng a postat un eseu de 1.500 de cuvinte pe serviciul de socializare chinez Weibo în care detalia relația sa turbulentă cu Zhang, se credea că fostul demnitar în vârstă de 75 de ani trăiește în obscuritatea liniștită rezervată pensionarilor de elită.
Cazul lui Peng a atras mai multă atenție decât alte acuzații similare din China, în parte datorită rețelei sale de prieteni puternici. Născută în provincia centrală Henan, ea a început să joace tenis la vârsta de opt ani și a devenit primul număr 1 mondial al Chinei în 2014, în același an în care compatrioata sa, Li Na, s-a retras.
Extravaganțele șefului Evergrande. Sumele uriașe încasate din dividende înainte de criză
Fațadă
În cea mai mare parte a perioadei în care Peng a fost în top, ea a fost implicată într-o relație dificilă cu Zhang, potrivit declarațiilor ei. Relatarea ei despre sex, meciuri de tenis și cine cu soția demnitarului a expus o latură decadentă a fostului vicepremier, de altfel foarte discret. În 2012, el a declarat reporterilor că era doar "un copil sărac" care încerca să "rămână fidel meseriei mele, lucrând cinstit pentru public și servind poporul din toată inima".
"Dezvăluirea lui Peng a dărâmat această fațadă", a declarat Yun Jiang, editor-șef al blogului China Story de la Universitatea Națională Australiană și producător al influentului buletin informativ China Neican. "Arată că liderii PCC nu sunt ca niște sfinți așa cum sunt prezentați oficial".
Acest lucru indică un alt motiv pentru care Xi ar putea să nu vrea să îl pedepsească public pe Zhang sau să o lase pe Peng să difuzeze mai multe detalii despre viețile secrete ale elitei chineze. Făcând acest lucru i-ar putea determina pe mulți alți oficiali de top întrebându-se dacă ei sunt următorii.
"Cei mai mulți dintre ei se vor retrage la un moment dat", a spus Tsang, de la Universitatea din Londra. "Nu văd prea multe șanse de izbândă în cazul lui Peng, cu atât mai puțin să se ia măsuri."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.