Angajații Ikea din SUA renunță în număr mare la locurile lor de muncă, iar în Marea Britanie și Irlanda, jumătate dintre noii angajați ai retailerului de mobilă pleacă înainte de a împlini un an. La nivel global, Ikea cheltuie peste 5.000 de dolari pentru înlocuirea fiecărui angajat care părăsește compania, conform unui raport Bloomberg.
Pentru a contracara această tendință, grupul suedez trebuie să descopere motivele nemulțumirii angajaților săi și să remedieze situația rapid. În 2022, peste 62.000 de angajați au plecat anual din diverse motive, reprezentând o treime din forța de muncă, iar deficitul de personal după pandemie a îngreunat refacerea echipelor.
„Angajații devin brusc greu de găsit”, afirmă Jon Abrahamsson Ring, directorul general al Inter Ikea Group. Ikea se axează pe creșterea salariilor, sporirea flexibilității pentru angajații din prima linie și utilizarea noilor tehnologii pentru a facilita munca.
Ingka Group, care deține 90% din magazinele Ikea la nivel mondial, a observat rezultate semnificative: până la sfârșitul anului 2023, rata plecărilor voluntare în SUA a scăzut la aproape un sfert din angajați, comparativ cu o treime în 2022. La nivel global, rata plecărilor voluntare a scăzut la 17,5% în aprilie, de la 22,4% în august 2022.
Locurile de muncă în retail sunt adesea prost plătite, cu program de lucru prelungit și clienți dificili, ceea ce explică de ce rata de renunțare în acest sector este cu 70% mai mare decât în orice alt domeniu din SUA, conform unui raport McKinsey & Co. Aceeași tendință se observă și în alte părți ale lumii.
Ingka Group, prezent în 31 de țări și cu peste 165.000 de angajați, a adoptat o strategie personalizată pentru fiecare piață pentru a menține angajații. Abordarea include majorarea salariilor și beneficiilor, un program de muncă flexibil, orientarea noilor angajați și, în unele cazuri, instrumente bazate pe inteligența artificială (AI) pentru a alerta directorii când un angajat ar putea fi pe punctul de a pleca. Chiar și uniformele angajaților au fost modificate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.