Cu alte cuvinte, orice mașină înmatriculată, chiar dacă proprietarul nu o folosește și o ține în curte, este obligat să încheie pentru aceasta o asigurare RCA.
Curtea a decis ca în cazul unui accident în care a fost implicată o astfel de mașină, va răspunde civil și proprietarul, adică i se vor putea cere despăgubiri și acestuia, nu numai celui responsabil pentru incidentul rutier.
Legea RCA din România are o prevedere specială și anume aceea a posibilității suspendării asigurării RCA. Acest lucru este posibil atunci când vehiculul nu poare fi condus legal ori proprietarul este imobilizat. Însă acest lucru presupune obligația de a preda poliției numerele de înmatriculare ale vehiculului.
Citește și: Polițele RCA se scumpesc sau nu. Declarația șefului ASF
Vehiculele pot fi ținute fără asigurare numai în două situații:
- dacă sunt radiate din circulație;
- în cazul în care asigurarea RCA este suspendată.
Persoanele care nu încheie o asigurarea RCA riscă amenzi de la 1.000 la 2.000 de lei cât și pierderea certificatului de înmatriculare al vehiculului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.