Înclinarea din ce în ce mai pronunțată a tinerilor spre a-și începe o afacere proprie trebuie să fie susținută de administrație prin a permite tânărului antreprenor să se concentreze pe afacerea pe care încearcă să o dezvolte, fără riscul de a fi penalizat de fisc pentru nerespectarea unor reguli de existența cărora nu avea cunoștință, precizează raportul E&Y.
Iar ideea de antreprenoriat și ”gig economy” trebuie susținută prin înlăturarea obstacolelor din calea conformității fiscale, precum și prin modalități de a asigura acces la instrumente și educație pentru o planificare fiscală eficientă.
În acest sens, se recomandă introducerea unui prag opțional bazat pe cifra de afaceri pentru taxele indirecte, de obicei TVA și impozit pe vânzări, pentru companiile conduse de tineri antreprenori, precum și sprijinirea educației economice pentru aceștia.
De asemenea, este indicată simplificarea și digitalizarea procesului de conformitate fiscală și sprijinirea educației fiscale, ca și introducerea de politici fiscale care să sprijine câștigul din capitalurile proprii.
Această inițiativă ar scuti persoanele fizice de taxele pe câștigurile din capitalurile proprii sau de alte taxe similare pe vânzarea de capital social - dacă acesta a fost emis atunci când compania se afla sub un anumit plafon de venituri.
De asemenea, se pot introduce prevederi care să impună deținerea capitalului social de către o persoană, pentru o anumită perioadă de timp, pentru a beneficia de o scutire și ca valoarea totală a câștigului din capitalul propriu, scutit de impozit, să nu depășească un anumit prag.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.