Recenta soluție dată de ÎCCJ privește folosirea mecanismului impreviziunii pentru a îngheța cursul valutar exsitent la momentul încheierii unui contract de împrumut bancar, scrie avocat.net. (Decizia nr. 167/2019)
Cel care a reclamat și a cerut posibilitatea de a folosi mecanismul impreviziunii pentru a îngheța cursul valutar dintre francul elvețian și leu, la momentul semnării contractului de credit.
Citește și: Cum arată locuința care poate fi cumpărată prin programul ”O familie, o casă”
Reclamantul a susținut că o astfel de cerere ar fi justificată de faptul că există o asimetrie informațională între bancă și consumator (adică banca ar deține informații pe care le poate exploata în favoarea sa, din cauză că un simplu consumator nu ar avea cum să le cunoască). În aceste condiții, s-ar fi urmărit, de către bancă, transferarea riscului valutar la împrumutat, întrucât oscilațiile valutare ar fi suportate de către acesta. Acest lucru crea, de fapt, un „dezechilibru contractual major”, în defavoarea consumatorului.
Totuși, ICCJ a reținut că, în speță, nu poate fi aplicat mecanismul impreviziunii: „impreviziunea priveşte un contract valabil încheiat care, ca urmare a unor împrejurări independente de acţiunea/inacţiunea părţilor produce alte efecte decât cele avute în vedere la momentul încheierii sale valabile”. Aceste alte efecte nu se pot referi decât la chestiuni ulterioare semnării contractului, nu și la elemente concomitente.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.