Situația din industria ucraineană pare trasă la indigo cu cea a fabricilor românești: prețurile uriașe la gaze și energie sunt aproape de a pune pe butuci zeci de fabrici.
Industria sticlei, un domeniu care utilizează cantități ridicate de gaze pentru producție, este pe punctul de a se prăbuși din cauza prețurilor uriașe la gaze. Trei fabrici din Ucraina s-au oprit deja, iar restul au intrat în proces de oprire tehnologică pentru a preveni oprirea completă a cuptoarelor, a comunicat Asociația întreprinderilor din industria sticlei „Glass of Ukraine”, citată de publicația Liga.
Potrivit reprezentanților acestora, peste 12.000 de ucraineni sunt amenințați cu concedierea din cauza situației critice din industrie.
Sectoarele conexe, care depind de furnizarea sticlei, ar putea fi afectate și ele.
Prețul gazelor - până la 50% din costul de producție
Asociația notează că, din cauza prețului tot mai mare la gaze, produsele companiilor ucrainene devin necompetitive atât pe piețele interne, cât și pe cele internaționale.
”Creșterea catastrofală a prețului gazelor naturale, care este de până la 50% din costul produselor din sticlă, are consecințe devastatoare pentru întregul sector al economiei reale ucrainene, întrucât duce la o creștere obiectivă a prețului final”, spn antreprenorii.
Cazuri similare sunt tot mai dese în industria ucraineană, afectați fiind și producătorii din alte sectoare de activitate precum cea de panificație, a crescătorilor de pui sau a fabricilor de lapte.
Potrivit institutului ucrainean de Statistică, inflația pe 2021 a fost de 10%, cea mai mare creștere din 2017 încoace, prețul gazelor fiind principala componentă care a influențat creșterea prețurilor. Doar anul trecut, gazele s-au scumpit cu 65,8%, în timp ce prețul energiei electrice a crescut cu 34,1%.
Citește și: Președintele Rompan anunță cât va costa pâinea. ”Faliment scrie pe noi!”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.