Chiar și companiile de avocatură folosesc acum inteligența artificială, prin intermediul unor programe informatice sofisticate care pot face o analiză a contractelor sau strategii de soluționare a litigiilor.
Compania McDonald’s înlocuiește angajații care preiau comenzile drive-through și casierii. Walmart de asemenea automatizează descărcarea de camioane, în timp ce fermele din California angajează roboți pentru recoltarea de salată. Această tendință se va accelera în următorul deceniu, deoarece progresele tehnologiei mobile, inteligenței artificiale, transferului de date și vitezei de calcul vor permite roboților să acționeze cu o independență mai mare.
Cercetătorii de la Universitatea Oxford au concluzionat într-un studiu major din 2013 că 47% dintre locurile de muncă din SUA prezintă un „risc ridicat” de automatizare în decursul următoarelor două decenii. McKinsey Global Institute a ajuns la o concluzie similară în 2017, avertizând că până în 2030 de roboți vor duce la recalificarea a milioane de persoane, mai exact între 16 milioane și până la 54 de milioane de americani - aproape o treime dintre lucrătorii din SUA.
Ce locuri de muncă sunt cele mai expuse riscurilor?
În general acelea care implică sarcini fizice repetitive în medii previzibile. De exemplu, unele restaurante din China au început deja să înlocuiască personalul angajat cu roboți.
Tribunalul din Palm Beach folosește de puțin timp patru roboți - Wally Bishop, Rosie Tobor, Kitt Robbie și Speedy - pentru a citi înregistrările în instanță sau pentru a introduce date în sistemul său de gestionare a cazurilor.
În teorie, cel puțin 91% din sarcinile unui bucătar pot fi automatizate folosind tehnologia existentă. Există însă slujbe în care roboții pot înlocui oamenii întrutotul (precum un zidar, proiecționist pentru filme sau operator de echipamente de exploatare s.a.m.d.).
În schimb, locurile de muncă care implică gestionarea oamenilor, gândire creativă și interacțiunea socială necesită o automatizare mai mică. Dar chiar și locurile de muncă pe care le credeți sigure, nu sunt.
Ziarul Guardian Australia a publicat primul său articol în acest an scris în întregime de un computer. Site-ul indian de e-commerce Myntra a creat recent designul unuia dintre cele mai vândute tricouri ale sale, cu ajutorul a doi algoritmi care au analizat desenele anterioare și au inventat altele noi.
„Odată cu apariția unei „mașini care gândește”, oamenii încep să înțeleagă cum se simțeau caii când Ford a inventat Modelul T.”, anunță cu ironie organizația Science Service.
În vreme ce compania IBM transmite pe un ton liniștitor că „roboții pot face numai ceea ce sunt programați să facă”.
Rușii au trimis în spațiu un robot sclifosit
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.