"În urma respingerii de către Curtea de Apel Bucureşti a cererii de revizuire a deciziei de anulare a hotărârilor de consiliu prin care s-au înfiinţat companiile municipale, ne exprimăm în continuare determinarea de a presta servicii şi lucrări publice prin intermediul companiilor proprii, şi nu prin regii autonome bugetofage sau companii private interesate exclusiv de profitul propriu, aşa că vom veni în faţa Consiliului General cu proiecte care să pună în acord hotărârile de înfiinţare ale companiilor municipale cu decizia instanţei, respectiv adoptarea acestora cu două treimi", se arată într-un comunicat al Municipalităţii.
PMB menţionează că interesul companiilor municipale nu este maximizarea profitului, ci oferirea de servicii de calitate cu costuri rezonabile şi că profiturile realizate de companii se întorc la Municipalitate, putând fi folosite pentru alte proiecte necesare bucureştenilor.
"Instanţa de judecată a apreciat însă că decizia politică de înfiinţare a acestor societăţi, formalizată prin hotărâri ale Consiliului General al Municipiului Bucureşti, nu a fost luată în concordanţă cu prevederile legii, respectiv cu două treimi din voturile consilierilor. Motivul pentru care aceste hotărâri au fost validate doar cu majoritate simplă este acela că practic nu avea loc un transfer de patrimoniu către aceste societăţi. De altfel, există nenumărate exemple în toată ţara, de societăţi comerciale ale primăriilor, care au fost înfiinţate cu majoritate simplă", se menţionează în comunicat.
Edilul general, Gabriela Firea, invită toate grupurile politice reprezentate în Consiliul General să se alăture în încercarea de a debloca această situaţie.
"Îi rog pe consilierii generali să încerce să acţioneze dincolo de calculul politic pe termen scurt şi să vină cu propuneri constructive de care vom ţine cont. Bucureştenii vor şti că interesele lor au fost puse mai presus de cele politice şi electorale", a declarat Firea.
Citește și: Dragnea invită primarii să-și împartă singuri bugetul Capitalei
Potrivit PMB, societăţile municipale din Holdingul "Bucureşti, capitală europeană" au fost înfiinţate "cu bună credinţă şi în deplină legalitate".
"Intenţia noastră a fost să spargem monopolul celor câteva firme care de ani de zile căpuşau bugetul Capitalei. De altfel, rezultatele s-au văzut, în unele locuri, imediat. Este cazul managementului traficului în Capitală, unde compania municipală prestează servicii cu mult mai ieftine decât cele oferite în trecut de compania UTI. De exemplu, o licenţă de integrare a intersecţiilor în sistemul automat de management al traficului costa pe vremea UTI 50.000 de euro, iar în prezent, doar 2.000 de euro, de la acelaşi producător. Şi exemplele pot continua. În 30 de ani s-au consolidat în Bucureşti 20 de clădiri, în timp ce în doar un an, Compania Municipală de Consolidări lucrează în peste 100 de imobile, primele 4 dintre acestea urmând să fie finalizate în acest an, precum şi 14 faţade", se mai arată în comunicatul PMB.
Într-un comunicat de presă transmis AGERPRES joi, Roxana Wring, preşedinte USR Bucureşti şi consilier municipal, susţine că Gabriela Firea încearcă să amâne inevitabilul.
"Gabriela Firea încearcă să amâne inevitabilul, şi anume desfiinţarea companiilor şi demararea procedurilor pentru recuperarea banilor. Iar explicaţia acestei atitudini este foarte simplă. Atunci când se va vedea că în conturile companiilor nu mai este niciun ban, bucureştenii vor cere, pe bună dreptate, ca banii să fie recuperaţi de la cei care au susţinut înfiinţarea companiilor. Mai pe scurt, Gabriela Firea ştie că e bună de plată. Aşa că încearcă să scape. Însă, aşa cum o dovedeşte şi această decizie a Curţii de Apel Bucureşti, nu va scăpa. Aceste companii vor fi desfiinţate, iar vinovaţii vor plăti", a declarat Wring, potrivit unui comunicat al USR Bucureşti.
De asemenea, Ana Ciceală, consilier municipal USR, afirmă că soluţia juridică aleasă de Primărie la cererea de revizuire "arată disperarea" prin care trece primarul general.
"Apărătorii companiilor s-au dus în faţa judecătorilor cu o scutire medicală, încercând să arate că avocatul celor de la CICLOP SA nu a putut ajunge la ultimul termen. Dincolo de ridicolul situaţiei, ceea ce este relevant este faptul că avocaţii părţii adverse nu au putut ataca absolut nimic din elementele de fond ale deciziei, aşa că s-au legat de aspecte de formă. Asta este încă o confirmare că temeinicia deciziei privind ilegalitatea înfiinţării companiilor este foarte clară inclusiv pentru Primărie şi pentru Gabriela Firea. Doar că edilul şef pur şi simplu nu vrea să pună în aplicare decizia instanţei şi nu vrea să respecte legea", a adăugat Ciceală.
USR Bucureşti menţionează că în noiembrie anul trecut instanţa a constatat că aceste companii au fost înfiinţate cu încălcarea legii. Potrivit sursei citate, hotărârile de Consiliu au fost votate cu majoritate simplă, în loc să fie luate cu majoritate de două treimi.
"SC SERVICE CICLOP SA a cerut revizuirea deciziei judecătoreşti, invocând faptul că 'avocatul nu a putut ajunge la ultimul termen al procesului şi nici nu a avut cum să anunţe acest lucru în termen de 5 zile'. Singura probă depusă de avocaţii angajaţi de SC SERVICE CICLOP SA a fost o adeverinţă medicală din care reiese că avocatul 'este suferind de colică biliară'. Instanţa a respins cererea", mai relevă comunicatul USR Bucureşti.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.