Honda a anunțat, miercuri, că va muta producția modelului Civic hibrid din Japonia în uzina din Indiana, SUA, în contextul în care exportul acestui model este acum supus unei suprataxe vamale americane de 25%. Producția în uzina din Saitama (Japonia) va înceta în lunile iunie sau iulie, a precizat un purtător de cuvânt al companiei.
Decizie strategică, nu doar o reacție la taxe
Reprezentantul Honda a subliniat că această decizie nu este dictată de un singur motiv, ci reflectă strategia companiei de a produce mașinile acolo unde există cerere. El a refuzat să atribuie decizia în mod direct politicilor comerciale ale SUA.
Anul trecut, Honda a fabricat peste un milion de vehicule în cele 12 uzine din SUA, dar a exportat doar 5379 de vehicule din Japonia, printre care și modelul Civic hibrid. Totuși, compania rămâne expusă la noile taxe vamale americane de 25% pe autoturisme și piese auto.
Vulnerabilități
Analistul Christopher Richter, de la CLSA, a subliniat că punctul forte al Honda este producția sa locală solidă în SUA, însă un punct vulnerabil este că SUV-ul CR-V este fabricat în Canada, ceea ce îl face susceptibil la noile taxe. El estimează că profitul operațional al Honda ar putea scădea cu 20% în acest exercițiu financiar.
Până în prezent, Japonia nu a reușit să obțină scutiri nici pentru taxele vamale aplicate autovehiculelor, nici pentru cele pe oțel și aluminiu. Deși suprataxa de 24% a fost suspendată pentru 90 de zile, o taxă minimă de 10% rămâne în vigoare.
Tokyo speră într-un compromis
Ministrul japonez pentru Revitalizare Economică, Ryosei Akazawa, se află la Washington pentru a negocia un acord comercial. El urma să se întâlnească cu secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, și cu reprezentantul pentru Comerț, Jamieson Greer.
Akazawa s-a arătat optimist, spunând că este convins că vor construi o relație de încredere care va duce la un parteneriat de tip „win-win”. Potrivit analiștilor, Japonia ar putea oferi în schimb achiziții sporite de gaze naturale din Alaska și echipamente de apărare americane.
Riscuri pentru economia japoneză
Institutul nipon de cercetare Daiwa a avertizat că, dacă suprataxele americane de 24% vor fi aplicate integral, PIB-ul Japoniei ar putea scădea cu 1,8% până în 2029.
În următoarele zile, și delegatii din Coreea de Sud și Indonezia vor ajunge la Washington pentru discuții comerciale. Totuși, negocierile cu Japonia sunt văzute ca primul test real al strategiei „biciul și zăhărelul” a administrației Trump, spune analistul Stephen Innes de la SPI Asset Management.
„Este ca un canar într-o mină de cărbune – dacă Japonia reușește să încheie un acord, chiar și parțial, atunci apar perspective și pentru alte țări. Dacă pleacă cu mâinile goale, altele ar putea alege calea confruntării”, avertizează el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.