"L-am teleportat din biroul său din Schaffhausen, Elveția, la evenimentul din Shanghai", a explicat David Nussbaum, directorul companiei americane de holograme Portl. "Și-a făcut treaba, a vorbit cu alți directori și chiar a prezentat un nou ceas, totul în timp real. După care l-am teleportat înapoi", a adăugat el.
Pandemia de coronavirus, care a întrerupt majoritatea călătoriilor în întreaga lume începând din martie 2020, a amplificat interesul holograme - proiecții luminoase 3D ale unei persoane - ca o alternativă mai vie, mai captivantă și mai senzorială la apelurile video. Portl, cu sediul în Los Angeles, este una dintre companiile aflate în fruntea acestei tehnologii, iar Nussbaum spune: "Nu putem face portaluri suficient de repede”.
Portalurile sunt niște cabine computerizate de 2,5 m înălțime, din sticlă, în interiorul cărora apare holograma în mărime naturală a unei persoane. Ele au, de asemenea, difuzoare încorporate, astfel încât "vocea" hologramei să fie auzită. Din dotare nu lipsesc, totodată, camere de luat vederi și microfoane, astfel încât utilizatorul hologramei să poată vedea și auzi persoanele din fața proiecției.
Indiferent unde se află persoana în cauză - poate fi în cealaltă parte a lumii față de aparatul portal - are nevoie doar de o cameră, un fundal simplu și un alt set de difuzoare și microfoane. Sistemul software al Portl, controlat de o aplicație, conectează apoi persoana prin internet la locația portalului (portalurilor) - vă puteți conecta la câte portaluri doriți.
"Nu există practic nicio întârziere", spune Nussbaum. "Și dacă nu ar fi existat foaia de sticlă în fața hologramei, ai fi putut crede că persoana respectivă chiar este acolo. De fapt, dacă nu există lumină pe geam și nu o poți vedea reflectată, atunci crezi că persoana este cu adevărat acolo." Sistemul Portl este destinat întreprinderilor și este utilizat în prezent de alte companii, precum Netflix și T-Mobile.
Portalurile costă începând de la 60.000 de dolari fiecare, dar pot fi închiriate pe mai puțini bani. "În câțiva ani, acesta va deveni un mijloc obișnuit de comunicare între birouri", promite Nussbaum.
Citește și PREDICȚIA anului 2030. Experții au spus CE SE VA ÎNTÂMPLA
La Microsoft, tehnologia de comunicare prin holograme se bazează pe o cască numită HoloLens 2. La 3.500 de dolari bucata, este semnificativ mai ieftină decât sistemul Portl, dar hologramele 3D nu sunt realiste. În schimb, când doi sau mai mulți purtători de căști se apelează reciproc, hologramele lor sunt proiectate în fața fiecăruia sub forma unor avataruri de desene animate care par a fi în aceeași cameră.
Grupul german de inginerie Thyssenkrupp, care se adresează, de asemenea, întreprinderilor, este una dintre companiile care utilizează această tehnologie în mod practic. Fiind unul dintre cei mai mari producători de ascensoare din lume, compania este nevoită să își transporte tehnicienii cu avionul pentru a face reparațiile necesare. Acum, acești angajați pot folosi căștile HoloLens 2 pentru a se conecta holografic cu un tehnician local și pentru a-l ghida pe acesta din urmă în timpul lucrului.
Între timp, Japan Airlines folosește căștile pentru a instrui mecanicii și echipajele aeronavelor. Alte companii producătoare de holograme se concentrează mai mult pe piața de consum, cum ar fi Ikin, cu sediul în San Diego. Anul viitor va lansa un dispozitiv pe care îl veți atașa la telefonul mobil și care va proiecta în aer o hologramă 3D transparentă a persoanei cu care purtați o conversație video.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.