Carmen Dorobăț, medic infecționist la Spitalul de Boli Infecțioase Iași, a vorbit în exclusivitate pentru DC Medical despre cazurile de hepatită cu cauze necunoscute, care au apărut inclusiv în România.
”Până în momentul de față, informațiile pe care le avem din presa și literatura medicală apărută în acest sens, fără îndoială puține la număr, studiul cel mai elocvent este realizat în Regatul Unit pe un lot de aproximativ 40 de copii diagnosticați, la care s-a evidențiat cu o probabilitate de peste 70%, un adenovirus, așa numita tulpină F41.
De regulă adenovirusurile determină manifestări de căi respiratorii superioare, și nu manifestări de ordin hepatic. Este însă posibil, așa cum se întâmplă de exemplu cu virusul varicelei, care poate da o hepatită, cu virusul mononucleozei infecțioase, care poate da o hepatită, fără a include virusurile clasice hepatitice, tot așa, o tulpină de adenovirus, la un moment dat, poate determina cu precădere o agresiune hepatică”, Carmen Dorobăț, în exclusivitate pentru DC Medical.
Medicul a precizat că particularitatea în aceste noi cazuri de cauză necunoscută este procentul de 10% forme grave, 17 dintre cazurile de până acum având nevoie de transplant hepatic.
”O afectare hepatică, chiar dacă apare, ca și complicație într-o boală virală, procentul se situează undeva la 3-4%. Ori procentul de 10% este un procent care ne face pe noi să fim extrem de atenți la evoluția dinamicii acestui virus”, a mai spus medicul infecționist.
Transmiterea hepatitei "misterioase", pe cale orală
Citește continuarea pe DCMedical.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.