Heiuș (ANAF): Angajații de la stat nu mai trebuie plătiți unitar

Mara Ivan |
Data publicării:
Care sunt criteriile
Care sunt criteriile

Angajaţii de la stat nu mai trebuie plătiţi unitar, ci în funcţie de performanţă şi de rezultatele pe care le obţin, aceasta fiind una dintre cele mai mari reforme pe care trebuie să le facă statul român, a afirmat, joi, Lucian Heiuş, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), în cadrul unui eveniment de specialitate.

"Sistemul actual de salarizare este unul unitar: munceşti mult, munceşti puţin, dacă ai aceeaşi categorie, clasă şi vechime, iei aceiaşi bani. Ai rezultate excepţionale în inspecţie fiscală sau eşti un inspector mai puţin performant, ai acelaşi salariu. Atunci apare în timp o demotivare a celor foarte buni: "De ce să-mi asum eu riscuri foarte mari, când colegul meu care stă mai mult la cafea pe hol ia acelaşi salariu ca şi mine?". Noi, ca stat, trebuie să depăşim cumva acest mecanism de a gândi unitar. Parcă şi legea salarizării se numeşte legea salarizării unitare. Nu mai trebuie să gândim unitar, ci pe performanţă, pe rezultatele pe care le obţii, chiar şi în sistemul administrativ. Cred că aceasta este una dintre marile reforme pe care trebuie să le facă statul în ansamblul lui", a spus Heiuş, în cadrul conferinţei "PNRR - Investiţii pentru economia viitorului. Reforma fiscală", organizată de PwC România.

El a subliniat că modernizarea trebuie făcută în toate instituţiile statului, nu doar la ANAF.

"Nu este suficient ca doar ANAF şi Ministerul de Finanţe să se modernizeze. Eu astăzi cred că Ministerul de Finanţe şi ANAF sunt printre cele mai performante instituţii din administraţia românească. Trebuie ca tot sistemul administrativ, capacitatea administrativă a statului român să crească şi să fie performantă şi atunci într-adevăr putem discuta despre un stat modern, despre performanţă în orice domeniu, de la sănătate, educaţie, administrare fiscală, construcţii, tot ceea ce înseamnă de fapt statul şi atunci îmi va fi şi mie mai uşor, ca preşedinte ANAF, să conving un contribuabil că este bine să-şi plătească impozitele şi taxele, pentru că o să aibă şi el mulţumirea că ceea ce dă către stat este administrat corect şi transparent", a completat reprezentantul Fiscului.

Nu tolerăm așa ceva 

Merită amintit că, zilele trecut, președintele ANAF a cerut demisia inspectorilor care au amendat patru cetățeni pentru că vindeau fructe pe marginea drumului. 

"Din păcate, nu întotdeauna lucrurile care se întâmplă la nivelul ANAF sunt pozitive. Doi inspectori de la Antifrauda 5 Deva, deci din vestul ţării, au considerat că în partea de Vest a României evaziunea fiscală s-a terminat. În mintea lor au considerat că în Timişoara toate cluburile îşi fiscalizează toate veniturile, toate marile restaurante înregistrează tot ceea ce se vinde, că achiziţiile intracomunitare din Arad sunt toate înregistrate şi fiscalizate, că în Caraş nu se mai face contrabandă cu alcool. Şi ce au considerat aceşti inspectori? Îmi cer scuze, nu inspectori, aceşti indivizi, pentru că dacă îi numesc inspectori Antifraudă deja e prea mult. S-au dus în luna octombrie şi au dat 4 amenzi în valoare de 30.000 de lei. Cui? Acelor oameni, acelor ţărani care stau pe marginea drumului, câteodată chiar în faţa casei şi pe care îi ştiţi toţi, probabil că treceţi cu maşina pe lângă ei şi vând: nişte mere, nişte pere, nişte struguri, poate un borcan de miere, având certificat de producător. Şi aceşti indivizi, repet nu pot să fie numiţi inspectori fiscali, inspectori antifraudă, le-au dat la patru asemenea persoane câte 30.000 de lei amendă. Deci aici au considerat ei că este marea evaziune fiscală, acesta este rolul Antifraudei, să meargă şi să găsească frauda adevărată în România. La cei patru oameni care vindeau nişte mere şi nişte pere, care într-adevăr probabil că nu erau din grădina lor proprie, aşa cum prevede legea, şi le-au dat 10.000 de lei amendă pentru aceasta şi le-au mai găsit 3 litri de ţuică şi le-au dat 20.000 de lei amendă", a spus Lucian Ovidiu Heiuş.

Preşedintele ANAF a afirmat că acei oamenii stau în soare toată ziua pe marginea drumului ca să vândă nişte produse pentru a îşi completa veniturile "şi vin aceşti oameni, aceşti nemernici care fac de râs ANAF, care aruncă cu noroi pe obrazul celor 600 de colegi de la Antifraudă care îşi fac treaba aşa cum trebuie".

"Îmi este ruşine că asemenea oameni lucrează în ANAF şi că aşa înţeleg ei că trebuie să luptăm împotriva marii evaziuni fiscale. Începând cu 1 noiembrie am schimbat pe directorul general adjunct care coordonează Antifrauda de la Deva, din vestul ţării şi pentru alte abateri manageriale şi de luni Direcţia de Integritate se duce, am semnat astăzi ordinul, se duce să cerceteze modul în care îşi desfăşoară aceşti inspectori şi cum îşi permit ei să amendeze nişte oameni cu asemenea sume, cu o asemenea discrepanţă într-o faptă care poate nu e corectă", a declarat Lucian Ovidiu Heiuş.

El a precizat că nu o să tolereze niciodată un asemenea comportament, iar cei în cauză vor fi aspru sancţionaţi.

"Şi vreau prin intermediul dumneavoastră să fie un mesaj pentru toţi inspectorii care se duc în control. Dacă nu sunt în stare şi nu au pregătirea profesională, nu au curajul să meargă să lupte cu marii evazionişti, să meargă să-şi caute de lucru în alte instituţii şi le semnez pe loc transferul. Am spus de când am venit ca preşedinte ANAF că nu pot tolera ca Antifrauda să mai meargă la micii întreprinzători. Aceşti doi oameni, aceşti doi indivizi, nici măcar nu s-au dus la micii întreprinzători, s-au dus la acei oameni care stau în faţa casei să vândă nişte mere, nişte pere ca să mai câştige nişte bănuţi. Le recomand, poate ar fi înţelept din partea lor luni să îşi dea demisia şi să-şi caute de lucru în altă parte. Oricum, Direcţia de Integritate va fi săptămâna viitoare la Deva, va face o cercetare administrativă să vedem toată activitatea acestor oameni...La recomand şi chiar îi rog pe cei patru oameni care au fost amendaţi să facă o plângere contravenţională împotriva procesului verbal de constatare, iar juriştii care vor reprezenta ANAF vor solicita şi vor fi de acord ca această amendă extraordinar de uriaşă pentru fapta pe care ei au încălcat-o să fie transformată în avertisment, conform Ordonanţei 2, aşa cum este normal", a mai spus Lucian Ovidiu Heiuş. 

Citește și Șeful ANAF menționeză principalele categorii de contribuabili vizate de controale: "Acolo este, de fapt, marea evaziune fiscală"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9766
Diferența 0.0004
Zi precendentă 4.9762
USD
Azi 4.7317
Diferența 0.0147
Zi precendentă 4.717
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9759 RON
USD flag1 USD = 4.7742 RON
GBP flag1 GBP = 5.9774 RON
CHF flag1 CHF = 5.3721 RON
AUD flag1 AUD = 3.1018 RON
DKK flag1 DKK = 0.6672 RON
CAD flag1 CAD = 3.4124 RON
HUF flag1 HUF = 0.0121 RON
JPY flag1 JPY = 0.0309 RON
NOK flag1 NOK = 0.4302 RON
SEK flag1 SEK = 0.4306 RON
XAU flag1 XAU = 415.3204 RON
Monede Crypto
1 BTC = 470218.36RON
1 ETH = 15884.24RON
1 LTC = 427.63RON
1 XRP = 6.70RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.99% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.75%
6 luni: 5.79%
12 luni: 5.83%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET17179.62-0.71%
BET-BK3184.19-1.16%
BET-EF925.66-0.40%
BET-FI60567.08-0.16%
BET-NG1216.29-0.28%
BET-TR37886.75-0.72%
BET-TRN36825.68-0.72%
BET-XT1475.39-0.68%
BET-XT-TR3198.48-0.68%
BET-XT-TRN3115.51-0.68%
BETAeRO917.52-0.46%
BETPlus2542.73-0.69%
RTL38139.92-0.43%

Opinii

Dumitru Chisăliță, președintele AEI
Profesorul Mircea Coșea / Foto: Crișan Andreescu

Donald Trump revine. Mircea Coşea: Ce se schimbă pentru România și economia europeană?

Donald Trump a fost ales din nou președinte în...

Adrian Negrescu, analist economic

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel