Avocatul Oana Arghirescu Savin a explicat, în exclusivitate pentru Spectacola, care sunt legile care te protejează de atacurile cibernetice, de bullyingul online, de furtul de identitate și de alte incidente neplăcute din mediul virtual.
Pentru părinti si tineri, bullying-ul este o problemă veche, însă canalele media a transformat-o în ceva mult mai dificil de gestionat. Bullying-ul care avea loc în cartier, pe terenul de sport, în parcuri, în spatele blocurilor, își găsește acum drumul în căsuțele de mesaje private și pe grupurile de socializare. Există multe tipuri diferite de hărțuire, dar în acest articol vom vorbi prin hărțuirea cibernetică.
„Viața școlară și socială se învârte în jurul platformelor online, ceea ce face ca hărțuirea cibernetică să fie extrem de dificilă de monitorizat și gestionat.
Victimele suferă de dificultăți de învățare, anxietate, depresie și sunt mult mai susceptibile să ia în considerare sinuciderea. Combinați acest lucru cu faptul că majoritatea părinților nu cunosc activitatile copiilor lor din mediul online si despre modul de prevenire a agresiunii cibernetice și puteți începe să vedeți cât de mare este această problemă, în prezent.
Vestea bună, atat pentru tineri cât și pentru părinții acestora, este că există variante pe care le poate alege fiecare victimă, pentru a preveni și gestiona în mod eficient agresiunea cibernetică.
Legea care te apără de hărțuirea cibernetică
În acest sens, Legea în vigoare nr. 217 din 22 mai 2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, prevede că violența domestică înseamnă orice inacțiune sau acțiune intenționată de violență fizică, sexuală, psihologică, economică, socială, spirituală sau cibernetică, care se produce în mediul familial sau domestic ori între soți sau foști soți, precum și între actuali sau foști parteneri, indiferent dacă agresorul locuiește sau a locuit împreună cu victima.
Aceeasi lege mentioneaza criteriile pe care trebuie sa le indeplineasca violenta cibernetica ca sa fie considerate o problemă serioasă. Astfel, legiuitorul a prevazut faptul că violența cibernetică poate indeplini unul de urmatoarele atribute:
hărțuire online,
mesaje online instigatoare la ură pe bază de gen,
urmărire online,
amenințări online,
publicarea nonconsensuală de informații și conținut grafic intim, accesul ilegal de interceptare a comunicațiilor și datelor private și orice altă formă de utilizare abuzivă a tehnologiei informației și a comunicațiilor prin intermediul calculatoarelor, telefoanelor mobile inteligente sau altor dispozitive similare care folosesc telecomunicațiile sau se pot conecta la internet și pot transmite și utiliza platformele sociale sau de e-mail, cu scopul de a face de rușine, umili, speria, amenința, reduce la tăcere victima.
Citește continuarea pe SPECTACOLA.RO
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.