Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) organizează, luni, o sesiune de informare şi prezentare a Hărţilor de Hazard şi de Risc la Inundaţii, actualizate.
Proiectul Ro-Floods este implementat de MMAP, în calitate de lider de proiect, şi de Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR), în calitate de partener şi cu sprijinul Băncii Mondiale.
La eveniment au fost invitaţi: Barna Tanczos - ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Olimpia Negru - managerul proiectului Ro-Floods şi director general al Direcţiei Generale Ape din cadrul MMAP, Sorin Rîndaşu - director al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din ANAR, şi Chris-Philip Fischer - specialist senior Managementul Resurselor de Apă din partea Băncii Mondiale.
Hărţile de Hazard şi de Risc la Inundaţii actualizate au fost realizate cu sprijinul Băncii Mondiale, fiind încărcate într-un vizualizator web GIS, revizuite şi validate de către specialiştii din cadrul Administraţiilor Bazinale de Apă şi părţilor interesate selectate, precum primării şi alte organizaţii locale şi regionale.
În total, peste 900 de specialişti au beneficiat de accesul necesar pentru a putea revizui hărţile şi pentru a putea identifica zonele în care analiza a fost reluată de către specialiştii în modelare şi ulterior îmbunătăţită.
În luna septembrie 2022, toate hărţile au fost avizate de către cele 11 Comitete de Bazin şi raportate către Comisia Europeană, informează Agerpres.
Citeşte şi: Asigurarea obligatorie a locuinței și asigurarea împotriva incendiilor sau altor riscuri
Conform legislației în vigoare orice persoană care este proprietarul unei locuințe este obligată să o asigure împotriva dezastrelor naturale prin polița PAD iar cei care nu au o astfel de asigurare sunt pasibili de amendă care se ridică până la 500 de lei.
Această asigurare este numai împotriva dezastrelor naturale: cutremure, alunecări de teren și a inundații. Problema cu această asigurare este că de pildă, un apartament din București aflat la etajul 10 nu are prea mari șanse să fie inundat sau să fie afectat de vreo alunecare de teren.
Valoarea asigurării
În privința valorii poliței PAD, aceasta variază în funcție de tipul locuinței: pentru construcțiile cu structura de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic, suma asigurată ce poate fi acordată în cazul producerii evenimentului împotriva căruia există asigurare este echivalentul în lei a 20.000 de euro; prima de asigurare, în acest caz, este echivalentul în lei a 20 de euro/an;
pentru construcțiile cu pereți exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic, suma asigurată ce poate fi acordată în cazul producerii evenimentului împotriva căruia există asigurare este echivalentul în lei a 10.000 de euro; prima de asigurare, în acest caz, este echivalentul în lei a 10 euro/an.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.