”Este un subiect pe care l-am discutat în repetate rânduri din octombrie anul trecut, de când prețurile au luat-o razna în mod real - sigur, situația și toată nebunia de pe piața energiei și a gazelor a venit o dată cu liberalizarea, liberalizare făcută haotic. Pentru că știu că politicienii care vor să-l apere pe ministrul Popescu spun că este contextul internațional. Nu”, a subliniat Elena Cristian.
”Ceea ce se întâmplă în România”, a continuat jurnalista, ”este, pe de o parte, din cauza a ceea ce se întâmplă pe plan internațional, dar, în cea mai mare parte, este din cauza măsurilor proaste luate de cei care au fost la guvernare în ultimii doi ani. Au fost măsuri greșite, măsuri greșite de la liberalizare încoace, inclusiv cu cele două legi făcute în stil pur românesc.
Nu mai rămâne nimic din concurență
Să faci o lege în care să nu prevezi nici măcar o sancțiune pentru cel care trebuie să pună în aplicare, respectiv pentru companiile care trebuie să o implementeze, mi se pare o lege făcută așa, pe genunchi, în bătaie de joc sau pentru a favoriza anumite companii. Pentru că pe piața gazelor, această lege a făcut o ordine incredibilă: dacă anul trecut erau 69 de furnizori, acum mai sunt 20.
În acest ritm vor rămâne cinci-șase, iar ceea ce se cheamă concurență va dispărea în totalitate. Deci este clar că legea trebuie schimbată ieri, nu mâine, nu peste un an, nu când se întorc parlamentarii din vacanță. Legea trebuie schimbată foarte repede, pentru că oamenii chiar nu pot plăti”, a subliniat analistul.
Este o nebunie
”Am auzit, astăzi, de la Virgil Popescu un mesaj care m-a luat de m-au trecut toate căldurile: că cei care au primit facturi greșite să aștepte recalcularea. Cum să așteptăm adică? Ne uităm la factură și ghicim dacă este sau nu greșită? Sau dăm cu banul? Dacă vor recalcula toate facturile și dacă suma este aceeași, înseamnă că suma nu a fost greșită? Iar acolo unde sumele sunt altele, înseamnă că sumele au fost greșite? Vor fi sancțiuni, dar din aprilie și până în aprilie, ce se va întâmpla cu cei care nu au implementat tot acest sistem de compensare și de plafonare a tarifelor. Este o nebunie.
Oamenii nu își pot plăti facturile, termenele sunt foarte strânse, pentru că aceste companii de energie și gaze au niște termene foarte strânse: dacă în 15 zile nu plătești, îți dau un preaviz și după alte 15 zile te deconectează. Trebuie să-ți plătești reconectarea din cauză de neplată a facturii și așa mai departe. S-a ajuns aici din cauza legilor prost făcute și, trebuie să mai spun ceva, principalul beneficiar al acestei nebunii este statul. Statul câștigă cel mai mult din ceea ce se întâmplă, pe de o parte prin intermediul companiilor la care este acționar și care sunt foarte profitabile, dar și din accize care s-au majorat foarte mult în acest domeniu al energiei.
Nu și-a făcut jobul
Ar trebui să plece Virgil Popescu din funcție minitrul Energiei? Da. Virgil Popescu a făcut târziu o lege incompletă, nu a venit cu norme de aplicare, normele au fost undeva, la jumătatea lunii decembrie, regulile nu au fost clare, iar ANPC-ul, dar și alte instituții, ANRE-ul și chiar Consiliul Concurenței, care ar putea să meargă cu anchete în această chestiune, nu au ce face în acest moment, pentru că nu există sancțiuni pentru cei care nu au aplicat legea așa cum se cuvine. Din punctul meu de vedere, Virgil Popescu, nu și-a făcut jobul, nu a făcut ceea ce era în fișa postului și nu are soluții, iar oamenii sunt disperați, pentru că nu bani pentru plata facturilor”, a precizat Elena Cristian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.