Invitat să comenteze, biroul preşedintelui a declarat că "nu poate spune nimic pentru moment despre mişcările lui Ashraf Ghani din motive de securitate". Un reprezentant al talibanilor, care au intrat în capitala Kabul duminică dimineaţa, a declarat că gruparea islamistă încearcă să afle unde se află Ghani.
Anterior, Ashraf Ghani ceruse forţelor de securitate să garanteze ''securitatea tuturor cetăţenilor'' menţinând ordinea publică în Kabul. ''Am ordonat forţelor de securitate să garanteze securitatea tuturor cetăţenilor. Este responsabilitatea noastră şi ne-o vom asuma în cea mai bună manieră posibil. Oricine se gândeşte să creeze haos sau să jefuiască va fi tratat cu forţă'', a spus şeful statului.
În acest context, talibanii au anunțat că se aşteaptă la o tranziţie "paşnică" a puterii "în următoarele zile". Suhail Shaheen, unul dintre purtătorii de cuvânt ai insurgenţilor, a afirmat că gruparea militantă islamistă va proteja drepturile femeilor, precum şi libertăţile angajaţilor din mass-media şi pe diplomaţi.
Viețile lor sunt în siguranță
"Asigurăm locuitorii, în special în oraşul Kabul, că proprietăţile lor, vieţile lor sunt în siguranţă", a spus el pentru BBC. "Conducerea noastră a ordonat forţelor noastre să rămână la porţile Kabulului, să nu intre în oraş", a adăugat el.
Insurgenţii talibani au intrat duminică în capitala afgană Kabul, în timp ce SUA îşi evacuau diplomaţi din ambasada lor cu elicopterul. Un mesaj pe Twitter de la Palatul prezidenţial afgan menţiona că tiruri au fost auzite din mai multe locuri din jurul Kabulului, dar că forţele de securitate, în cooperare cu parteneri internaţionali, menţin controlul asupra oraşului.
Oficiali americani au declarat că diplomaţii erau transportaţi spre aeroport de la ambasada situată în cartierul fortificat Wazir Akbar Khan. Mai multe trupe americane au fost trimise pentru a ajuta la evacuare, după ce talibanii au avansat fulgerător spre Kabul în câteva zile.
Puţin mai devreme, duminică, insurgenţii au capturat oraşul estic Jalalabad fără lupte.Ei au preluat de asemenea controlul asupra postului de frontieră din Torkham, vecin cu Pakistanul, lăsând aeroportul din Kabul, singurul loc pe unde se poate ieşi din Afganistan încă în mâinile guvernului. Cucerirea Jalalabad urmează ocupării oraşului Mazar-i-Sharif, în nord, sâmbătă seara, de asemenea cu puţine lupte.
După ce forţele conduse de SUA şi-au retras luna trecută grosul trupelor, campania talibanilor s-a accelerat, în timp ce apărarea armatei afgane pare să se fi prăbuşit. Preşedintele Joe Biden a autorizat sâmbătă desfăşurarea a 5.000 de soldaţi americani pentru a ajuta la evacuarea cetăţenilor şi a asigura o retragere "ordonată şi sigură" a personalului militar.
Citește și Afganistan. Talibanii își fac de cap, cucerind oraș după oraș, străinii FUG din Kabul
Într-un comunicat emis sâmbătă seara, talibanii au declarat că înaintarea lor rapidă arată că ei sunt acceptaţi de poporul afgan şi au dat asigurări că afganii şi cetăţenii străini vor fi în siguranţă. Emiratul islamic, aşa cum se autointitulează taibanii, "va proteja ca întotdeauna vieţile lor, bunurile lor şi onoarea lor şi va crea un mediu paşnic şi sigur pentru naţiunea mult iubită", se menţiona în comunicat.
Afganii au părăsit în masă provinciile ocupate de insurgenţi pentru a se refugia la Kabul în ultimele zile, de teama revenirii unui regim islamist pur şi dur. Duminică dimineaţă, refugiaţi din provincii controlate de talibani au fost văzuţi descărcându-şi efectele personale din taxiuri şi familii staţionând în faţa ambasadei SUA, în timp ce centrul oraşului mişuna de persoane care îşi făceau provizii.
Turcia și NATO
Între timp, Turcia a anunțat că va lucra cu Pakistanul la o stabilizare a situaţiei în Afganistan cu scopul de a împiedica un aflux de refugiaţi provenind din această ţară aflată în război, a afirmat duminică preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. Turcia se confruntă cu un val crescând de migranţi afgani care vin prin Iran. Vom continua să facem eforturi pentru a permite revenirea la stabilitate în regiune, începând cu Afganistanul", a declarat Erdogan.
"Pentru aceasta, vom continua şi ne vom aprofunda cooperarea cu Pakistanul", ţară vecină Afganistanului şi actor-cheie în această ţară, a continuat Erdogan. "Suntem hotărâţi să ne mobilizăm toate mijloacele aflate la dispoziţia noastră pentru a reuşi aceasta", a adăugat el.
La rândul ei, Alianţa Nord-Atlantică a estimat că este "mai urgent ca oricând" să se găsească o soluţiei politică conflictului din Afganistan. "Susţinem eforturile afganilor pentru a găsi o soluţie politică conflictului, ceea ce este mai urgent decât oricând", a declarat pentru agenţia franceză de presă un responsabil NATO.
"Alianţa Nord-Atlantică urmăreşte constant evoluţia situaţiei din Afganistan" după înaintarea fulgerătoare a talibanilor până la porţile Kabulului, a asigurat sursa citată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.