Haos de nedescris pe aeroporturile europene VIDEO

Oana Pavelescu |
Data publicării:

Călătorii din Europa plătesc din ce în ce mai mult pentru un bilet de avion, dar au tot mai puține șanse de a ajunge la destinație.

De la Londra la Amsterdam și Berlin, în aeroporturi se desfășoară scene haotice, pe măsură ce interacțiunea bine pusă la punct dintre birourile de check-in, personalul de securitate și cei care se ocupă de bagaje se destramă.

În timp ce industria turismului din Asia încă navighează prin Covid-19, iar SUA suferă de o lipsă de piloți, datele privind prețurile biletelor și anulările arată că Europa este locul unde haosul provoacă mari neajunsuri consumatorilor.

Europa a avut de două ori mai multe anulări decât transportatorii americani între aprilie și iunie, potrivit datelor companiei de urmărire a zborurilor RadarBox.com. Zborurile anulate în iunie - începutul sezonului de vârf al verii în Europa - au totalizat 7.870 pentru plecări din Germania, Marea Britanie, Franța, Italia și Spania, aproape triplu față de aceeași perioadă din 2019, arată compania de consultanță în domeniul aviației Cirium.

Între timp, tarifele pe rutele de vară, cum ar fi Londra - Alicante în Spania, în această săptămână, sunt de peste trei ori mai mari decât în aceeași săptămână a anului trecut, potrivit datelor Kayak.com în timp ce Prețurile de la Paris la New York s-au triplat din martie 2019.

Defalcarea evidențiază modul în care o redresare mai rapidă decât se aștepta în transportul aerian s-a ciocnit cu o lipsă masivă de personal după reducerile profunde din timpul pandemiei. În loc de o revenire fulminantă, industria aviatică globală se poticnește, incapabilă să repornească rapid operațiunile după cea mai gravă criză a călătoriilor înregistrată vreodată și făcând ca ceea ce în trecut ar fi putut fi o călătorie de rutină să fie mai mult o odisee.

Greve peste greve

Starea de rău este exacerbată de grevele de pe întreg continentul, deoarece inflația galopantă duce la cereri salariale mai mari.

Autoritatea aviației civile din Franța a ordonat joi o reducere a zborurilor de la Paris Charles de Gaulle din cauza unei greve a pompierilor. Personalul de cabină al Ryanair Holdings Plc din Spania, Portugalia și Belgia a organizat o grevă de trei zile la sfârșitul săptămânii trecute, la care s-au alăturat ulterior colegii din Franța și Italia. Sunt programate și alte acțiuni sindicale pe măsură ce continentul intră în sezonul de vârf al vacanțelor.

Directorul general al Deutsche Lufthansa AG, Carsten Spohr, a avertizat că, probabil, lucrurile nu vor reveni la normal până la sfârșitul anului, dar riscul este ca tulburările să submineze redresarea prin descurajarea rezervărilor. 

Shai Weiss, CEO-ul Virgin Atlantic Airways Ltd., companie care a anulat doar câteva zboruri, a avertizat companiile aeriene și aeroporturile să nu determine familiile și companiile să se întrebe dacă au cu adevărat nevoie să călătorească.

Ultimele săptămâni au fost dominate de imagini cu cozi de oameni care șerpuiau în fața terminalelor din Amsterdam, grupuri care au campat în sălile de plecare din Frankfurt și grămezi de bagaje rătăcite la Londra. De asemenea, modurile alternative de transport pentru călătorii mai scurte par mai puțin atrăgătoare, Marea Britanie fiind afectată de greve în sectorul feroviar și de o creștere bruscă a costului de călătorie cu mașina după  creșterea prețului la benzină.

Unele companii aeriene devin creative în ceea ce privește modul de procesare a pasagerilor care așteaptă să își înregistreze bagajele. EasyJet Plc a anunțat că, începând cu 1 iulie, oferă o livrare gratuită a bagajelor în noaptea dinaintea călătoriei pe aeroportul principal din Berlin, înainte de săptămâna în care școlile se închid pentru vară. Serviciul acoperă aproximativ 30% din zborurile zilnice ale companiei britanice de transport cu preț redus de la acest hub.

Guvernele resping acuzațiile industriei

Guvernele iau act și acționează, la fel ca și piețele financiare. Investitorii vând obligațiuni ale companiilor aeriene, în timp ce industri care ar fi trebuit să profite de cererea de călătorii se confruntă din nou cu tulburări. Datoriile unor companii, de la EasyJet la Lufthansa, se tranzacționează puțin peste nivelurile considerate "în dificultate".

Germania a declarat că va contribui la aducerea de lucrători de securitate în aeroporturi din locuri precum Turcia pentru a umple golul lăsat de persoanele care și-au părăsit locurile de muncă în timpul pandemiei. În Irlanda, Ministerul Transporturilor pune armata în așteptare pentru a ajuta la atenuarea problemelor de personal de pe aeroportul din Dublin.

Ministrul britanic al transporturilor, Grant Shapps, a anunțat joi un plan de combatere a perturbărilor, avertizând în același timp că "acum depinde de aeroporturi și de companiile aeriene să se angajeze să efectueze zborurile pe care le-au promis sau să le anuleze cu suficient timp înainte".

Companiile s-au plâns că nu au putut să se pregătească în mod corespunzător pentru fluxul călătoriilor din cauza unei politici confuze privind restricțiile Covid, a verificărilor îndelungate ale antecedentelorviitorilor angajați și a ajutorului limitat de care au dispus în perioada de vârf a pandemiei. Dar guvernele nu sunt de acord, spunând că, în cele din urmă, depinde de industrie să își pună în ordine operațiunile după ce au primit subvenții uriașe pentru a trece peste pandemie. 

Salarii proaste

Personalul de la sol din Germania câștigă de obicei aproximativ 20.000 de euro (21.026 de dolari) pe an la început, o sumă care este ușor de egalat în locuri de muncă mai puțin dure și cu un orar mai regulat. Rata șomajului din Germania este aproape de cel mai scăzut nivel de la reunificarea din 1990, ceea ce înseamnă că firmele de handling la sol se confruntă cu o concurență acerbă pentru personal din aproape toate sectoarele economiei.

"Toată lumea se întreabă, unde au plecat toți? Și răspunsul este întotdeauna: Amazon", a declarat Tim Clark, președintele Emirates, compania aeriană pe distanțe lungi cu sediul în Dubai. 

Cu doar câteva luni în urmă, companiile aeriene și aeroporturile păreau pregătite pentru o vară excepțională, deoarece dorința de a se reuni cu familia sau de a petrece o săptămână la plajă a declanșat o avalanșă de rezervări. Aeroporturile din Marea Britanie au înregistrat un salt de aproape 35% în fiecare lună de la începutul anului până în aprilie, potrivit datelor Autorității Aviației Civile.  

Cu toate acestea, încă din martie, au fost vizibile semne de avertizare cu privire la capacitatea industriei de a face față unei astfel de reveniri rapide a cererii.

În timp ce în Europa continentală au fost observate unele indicii privind impactul pieței forței de muncă asupra serviciilor, aeroporturile din Dublin și Berlin acuzând probleme de personal pentru anularea zborurilor, situația nu părea să fie la fel de acută ca în Marea Britanie. Asta până când Amsterdam Schiphol a șocat industria anunțând, la 16 iunie, că va limita numărul de pasageri cu aproximativ 20% sub nivelurile obișnuite.

Aeroportul, unul dintre cele patru hub-uri importante din Europa de Vest, alături de Heathrow, Paris Charles de Gaulle și Frankfurt, înregistrase unele anulări începând cu luna mai, dar nimic care să sugereze ceva atât de dramatic. 

Sindicatele ies la atac

Deficitul de personal ar fi fost suficient pentru a arunca redresarea industriei în haos. Dar tulburările au căpătat o nouă dimensiune, deoarece creșterea în spirală a costului vieții a declanșat o serie de greve în întregul sector.

În timp ce firmele de turism sunt disperate să profite de prima vară neîntreruptă din ultimii patru ani, sindicatele încearcă să profite de această situație, insistând asupra cererilor de majorare a salariilor, de îmbunătățire a condițiilor de muncă și a beneficiilor - în parte știind că perioada de timp pentru a face acest lucru ar putea fi scurtă dacă escaladarea costurilor ar împinge lumea în recesiune.

După ce a scăpat de cea mai gravă parte a perturbărilor inițiale prin concentrarea sa pe aeroporturile mai mici, Ryanair se află în linia de foc după ce a fost forțată să se sindicalizeze doar după ce o confuzie în ceea ce privește întocmirea de liste în 2017 a dus la eliminarea a 20 000 de zboruri și a dat un impuls mai devreme puterii de negociere a angajaților.

În timp ce cea mai mare companie aeriană de reduceri din Europa a declarat că perturbările de până acum au fost minime, angajații săi spanioli vor intra din nou în grevă vineri, în aceeași zi în care angajații de la EasyJet vor începe nouă zile de greve eșalonate în țară. Piloții și personalul de cabină de la Brussels Airlines au organizat, de asemenea, greve, în timp ce personalul de check-in al BA de la Heathrow a votat pentru acțiuni de protest, urmând ca datele să fie stabilite în curând.

"Este o combinație unică de circumstanțe", a declarat John Strickland, analist în domeniul aviației la JLS Consulting. "Există o cerere atât de puternică de revenire după pandemie, pe care companiile aeriene ar face în mod normal tot posibilul să o acapareze. Dar aceasta este dublată de o criză de resurse și de forță de muncă".

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9728
Diferența -0.0008
Zi precendentă 4.9736
USD
Azi 4.8266
Diferența -0.0003
Zi precendentă 4.8269
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9728 RON
USD flag1 USD = 4.8266 RON
GBP flag1 GBP = 5.9363 RON
CHF flag1 CHF = 5.2812 RON
AUD flag1 AUD = 2.9850 RON
DKK flag1 DKK = 0.6665 RON
CAD flag1 CAD = 3.3502 RON
HUF flag1 HUF = 0.0120 RON
JPY flag1 JPY = 0.0305 RON
NOK flag1 NOK = 0.4227 RON
SEK flag1 SEK = 0.4330 RON
XAU flag1 XAU = 415.8147 RON
Monede Crypto
1 BTC = 456309.37RON
1 ETH = 15839.26RON
1 LTC = 505.73RON
1 XRP = 12.27RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET17052.60-0.24%
BET-BK3196.410.27%
BET-EF925.75-0.28%
BET-FI63165.971.41%
BET-NG1229.290.05%
BET-TR37603.82-0.24%
BET-TRN36550.85-0.24%
BET-XT1472.73-0.05%
BET-XT-TR3192.52-0.05%
BET-XT-TRN3109.71-0.05%
BETAeRO895.990.04%
BETPlus2520.75-0.25%
RTL37927.27-0.33%

Opinii

Muncitor uzină siderurgică / sursa foto: Freepik.com

UGIR: Privatizările necontrolate pot expune România la riscuri pe termen lung

Apărarea, energia, resursele minerale,...

Adrian Negrescu

Verdict nemilos. Adrian Negrescu: Românii vor reveni la covrigi, ca în anii 1990

Analistul financiar Adrian Negrescu schițează...

Mircea Coșea

Comunicate de presa

La bursă / FOTO: Freepik

Analiza Freedom24: Ce companii s-ar putea lista la bursă în 2025

Analiștii de la Freedom24, platforma de...

PLG / FOTO: Captură ecran
Delta Dunării / FOTO: Wikipedia

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel