Guvernul României vrea să discute cu banca centrală o schimbare potențială în formula folosită pentru calculul ratei dobânzilor interbancare ROBOR, ca modalitate de a evita plata controversatei pe actiovele bancare, a spus Darius Vâlcov într-un interviu acordat Bloomberg Tax . „Sper să putem avea o schimbare radicală în felul în care este calculat ROBOR sau chiar dispariția acestuia. O decizie va fi luată cu banca centrală care poate modifica regulile interne”, a spus el.
Taxa pe activele bancare, așa-zisa "taxă pe lăcomie", se calculează şi se plăteşte trimestrial, putând ajunge și la 0,3%, dacă ROBOR depășește 3%.
ROBOR este prescurstarea de la Romanian Interbank Offer Rate și este un indice de referinţă, reprezentând rata medie a dobânzii pentru creditele în lei. Nu este o invenție românească. Astfel, dacă vorbim de credite în Euro, atunci echivalentul este Euribor, iar la cele în franci elvețieni este Libor.
Citește și: ROBOR Consiliul Concurenței analizează fluctuațiile indicelui
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.