Măsura decisă în cadrul unei reforme fiscale prevede o taxă între 5% şi 25% asupra "bunurilor şi serviciilor plătite în valută".
Lovită din plin de şase ani de recesiune, o hiperinflaţie şi prăbuşirea bolivarului în faţa dolarului cu 98,6% în 2019, ţara sud-americană cunoaşte o dolarizare neoficială a economiei de aproape un an.
Guvernul britanic vrea controale vamale mai riguroase pentru bunurile din UE
Flexibilizarea controlului schimburilor valutare, după trei ani de control strict, a încurajat folosirea bancnotei verzi.
Potrivit cabinetului Ecoanalitica, 53,8% din tranzacţiile din ţară se fac în dolari. Însă numai 15% din populaţie are acces constant la moneda SUA şi 35% în mod ocazional.
Potrivit expertului Henkel Garcia din cadrul Ecoanalitica, măsura caută "să stimuleze utilizarea" petro, criptomoneda locală (1 petro = 60 de dolari) lansată în 2018 de guvernul lui Nicolas Maduro, dar criticată de economişti şi platformele de schimb.
Executivul şi-a înmulţit recent iniţiativele pentru promovarea acesteia. În decembrie, o primă în petro le-a fost acordată bugetarilor şi pensionarilor.
Experţii sunt de părere că petro a fost schimbat rapid în bolivari şi apoi în valută.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.