Guvernul va demara o analiză privind modul în care se vinde energia pe piaţă, a declarat, miercuri, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, adăugând că preţurile nu pot fi lăsate să crească "în mod galopant". Întrebat dacă reglementarea pieţei energiei poate tempera inflaţia, ministrul a răspuns: "Cu siguranţă".
"Aici aş vrea totuşi să vedem un lucru care s-a întâmplat şi pe care trebuie să-l gestionăm de aici încolo. Statul român a venit să sprijine cetăţenii şi economia în faţa exploziei preţurilor la energie şi a luat o măsură de plafonare, dacă vreţi, a preţurilor. A fost un gap pentru ceea ce înseamnă, ce resimte cetăţeanul. Însă în partea cealaltă, la modul în care se vinde energia pe piaţă, lucrurile, din punctul nostru de vedere, au intrat într-un regim, hai să fiu elegant, prea incert pentru a fi gestionate, drept pentru care chiar asta s-a cerut şi ANRE, împreună cu Ministerul Energiei, participăm şi noi, întreg Guvernul, facem o analiză pentru că nu poţi lăsa preţurile să crească, cum să vă zic, în mod nu mai necontrolat, dar în mod galopant, pentru că nu poţi susţine", a precizat Câciu, la finalul şedinţei de Guvern.
Bani din taxele plătite de toți
Acesta a adăugat că banii de plată pentru furnizori nu vin de la statul român, ci din taxele plătite de "toată lumea". "Banii aceştia sunt taxele pe care le plătiţi dumneavoastră, chiar şi eu, chiar dacă sunt demnitar plătesc şi eu taxe, dar toată lumea plăteşte taxe şi trebuie într-adevăr intervenit într-o zonă de reglementare a pieţei, pe fluxul ei, pentru că undeva lucrurile sunt foarte dezechilibrate din punctul meu de vedere", a adăugat ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.
Pe de altă parte, Câciu a anunțat că ministerul pe care îl conduce a început demersurile pentru pregătirea strategiei fiscal-bugetare 2023-2025 precum şi pe cele pentru pregătirea bugetului pentru anul viitor, iar una dintre acţiuni se referă la prioritizarea proiectelor de investiţii publice.
"Am început demersurile pentru pregătirea strategiei fiscal-bugetare 2023-2025 şi demersurile de pregătire a bugetului pentru 2023 şi una dintre acţiuni se referă la prioritizarea proiectelor de investiţii publice semnificative. Iar aici valoarea actualizată a investiţiilor prioritizate este de 234,3 miliarde de lei, iar un rest de finanţat până la finalizarea acestora este de 139 miliarde de lei. Cel mai important minister care gestionează proiecte de investiţii publice semnificative, sau cel mai important număr de investiţii se află la Ministerul Transporturilor, cu 94 de proiecte, cu o valoare actualizată de 180 miliarde de lei, urmat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, care gestionează 16 proiecte, cu o valoare actualizată de 3,3 miliarde de lei, şi de Ministerul Mediului, cu 12 proiecte de investiţii, cu o valoare actualizată de 6,9 miliarde de lei", a spus ministrul.
Cu bune și cu rele
Adrian Câciu a prezentat în cadrul şedinţei de Guvern şi rezultatele execuţiei bugetare, "cu bunele şi relele ei", care arată clar, după spusele sale, traiectoria de consolidare fiscală pe care statul român s-a angajat să o parcurgă, de reducere a deficitului public.
"La 6 luni deficitul public este mai mic cu 1,15 puncte procentuale faţă de anul trecut, respectiv a ajuns la 1,71% din PIB, iar anul trecut era 2,88% din PIB. O execuţie cu elemente de eficientizare a colectării veniturilor fiscale, o creştere cu 0,6 puncte procentuale a colectării pe veniturile fiscale şi o creştere a acestora cu 26,5% faţă de anul trecut, o eficientizare a absorbţiei de fonduri europene în sensul creşterii absorbţiei cu 16,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar pe partea de cheltuieli cu o abordare prudentă pe cheltuielile de personal, cu un efect, din păcate, negativ, dar prognozat în legea bugetului, pe costurile cu dobânzile, un efect care vine din ceea ce înseamnă creşterea dobânzilor pe jumătatea a 2-a a anului trecut, dar şi pe prima parte a acestui an, şi cu elemente de întârziere pe partea de investiţii, elemente de întârziere care s-au datorat sau sunt cauzate în principal de creşterea preţurilor la materialele de construcţii, care au blocat o serie de constructori să deruleze în continuare activitatea de execuţie pe şantiere, întârziere pe care toţi ordonatorii de credite, toţi colegii din Guvern vor trebui să o recupereze în a 2-a jumătate a acestui an, astfel încât să ne atingem ţinta de investiţii asumată prin legea bugetului de stat", a explicat Adrian Câciu.
Citește și Şedinţă Guvern 27 iulie. Deciziile zilei pentru români - Lista
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.