Guvernul Ungariei ia în considerare un plan de a impune amânarea noilor licențe Airbnb în Budapesta și de a crește taxele pentru închirierea apartamentelor pe termen scurt în capitală, a declarat luni ministrul economiei.
Marton Nagy a anunțat aceste planuri la aproximativ o lună după ce locuitorii celui de-al șaselea district din Budapesta au votat pentru interzicerea închirierilor pe termen scurt începând cu 2026, prima astfel de interdicție într-una dintre cele mai populare destinații turistice din Europa. Unii locuitori din zonele turistice europene acuză închirierile pe termen scurt de creșterea prețurilor locuințelor.
În Europa Centrală, Budapesta a fost cel mai popular oraș pentru cazări pe termen scurt în 2023, cu 6,7 milioane de nopți de cazare, potrivit Eurostat, înaintea Vienei, Pragăi, Varșoviei, Cracoviei și a altor orașe.
Cifrele Eurostat arată că aproape 719 milioane de nopți de cazare petrecute în Uniunea Europeană au fost rezervate anul trecut prin intermediul platformelor online Airbnb, Booking, Expedia Group și Tripadvisor, Parisul fiind în fruntea capitalelor UE cu peste 19 milioane de nopți de cazare.
„Ne gândim la o posibilă anulare a noilor licențe și la o creștere a taxelor în Budapesta”, a declarat Nagy în cadrul unei conferințe de presă, adăugând că guvernul nu a luat încă o decizie.
„Piața Airbnb se va schimba și este sigur că nu mai poate crește în continuare”, a spus el, numind problema o chestiune de politică imobiliară.
Nagy a mai spus că guvernul negociază noile reguli propuse cu organizațiile profesionale din industria turismului și că modificările nu vor afecta proprietățile de închiriere pe termen scurt din afara capitalei.
În al șaselea district din Budapesta, 54% dintre alegători au sprijinit interzicerea închirierilor pe termen scurt, cu o prezență la vot de 20,52% la mijlocul lunii septembrie.
Spaniolii au declarat război închirierilor pe termen scurt
Zeci de mii de persoane au protestat duminică la Madrid pentru a cere locuințe mai accesibile, pe fondul furiei crescânde a spaniolilor care consideră că nu mai pot cumpăra sau închiria locuințe la prețuri rezonabile din cauza scumpirilor datorate pieței de închirieri de apartamente pe termen scurt.
Sub sloganul „Locuința este un drept, nu o afacere”, locuitorii au mărșăluit în capitala spaniolă pentru a cere prețuri mai mici la închirierea locuințelor și condiții de viață mai bune.
Nu mai puțin de 22.000 de persoane au ieșit în stradă, potrivit guvernului spaniol.
„Spaniolii nu pot trăi în propriile lor orașe. Ne forțează să plecăm din orașe. Guvernul trebuie să reglementeze prețurile, să ne asigure locuințe”, a declarat unul dintre protestatari.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.