Publicitate
Primul ministru a declarat, marţi, că noul mecanism de calcul al impozitelor şi taxelor locale ar putea fi prorogat, în funcţie de decizia care va fi luată în coaliţie, menţionând că primarii au ridicat problema că nu există timpul necesar pentru corelarea normelor de aplicare a acestor prevederi din Codul fiscal.
"Am avut ieri întâlnire cu Asociaţia primarilor de comune, Asociaţia primarilor de oraşe, de municipii şi Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România. Fiecare dintre ei au ridicat această problemă, prin care au scos în evidenţă că mecanismul care ar trebui pus în funcţiune odată cu acea prevedere din ordonanţă este cât se poate de complicat şi, practic, nu există timpul necesar astfel încât să existe o corelare între normele care sunt prevăzute în structurile notariale, cele care sunt prevăzute şi după care lucrează administrativ (...) în interiorul primăriilor şi la nivelul autorităţilor locale", a afirmat Ciucă, la o conferinţă de presă, întrebat în legătură cu faptul că primarii au anunţat că au obţinut amânarea creşterii impozitelor şi taxelor conform Codului fiscal.
Ciucă a menţionat că problema va fi discutată în coaliţie pentru a se proroga această măsură.
"Ca atare, am preluat propunerea şi a rămas ca, împreună cu ceilalţi membri ai coaliţiei, să analizăm şi, în funcţie de decizia pe care o vom lua în coaliţie, să prorogăm, nu s-o anulăm, ci este vorba de o prorogare de termen", a adăugat premierul.
Luni, primarul Clujului, Emil Boc, a declarat după întâlnirea de la Guvern cu premierul că se va amâna intrarea în vigoare a zonei impozitelor şi taxelor locale din Codul fiscal.
"Am obţinut angajamentul premierului că se va amâna intrarea în vigoare a Codului fiscal până când aceste acte normative se vor pune în acord şi mecanismele de punere în practică a prevederilor vor fi clarificate. Este vorba de zona de impozitare, taxe locale din Codul fiscal, cu un an de zile", a afirmat Boc.
Impozite locale 2023. Schimbări privind evaluarea clădirilor nerezidențiale
Începând din 2023, valoarea clădirilor nerezidențiale va fi stabilită în baza unor studii de piață referitoare la valorile orientative privind proprietățile imobiliare din România, administrate de Uniunea Națională a Notarilor Publici. Se va ține cont de valorile din studiile de piață aferente anului anterior.
Într-un articol pe această temă, publicația Avocatnet semnalează problemele legate de evaluarea clădirilor nerezidențiale.
1. Studiile de piață pot omite anumite localități
Potrivit noului sistem de impozitare locală, există posibilitatea ca respectivele studii de piață să nu se atingă de anumite localități. Pentru astfel de situații, OG 16/2022 prevede că impozitul pentru clădirile nerezidențiale „se calculează prin aplicarea cotei de minimum 0,5% asupra ultimei valori înregistrate în baza de date a organului fiscal, la data de 31 decembrie 2022”.
În acest context, experții în fiscalitate de la NOA Tax&Training recomandă firmelor să întocmească anul acesta un ultim raport de evaluare pe care să-l depună la autoritățile fiscale, astfel încât, dacă e nevoie, acestea să aibă cea mai recentă valoare estimată. Dacă vor să-și facă o idee despre ce șanse sunt ca localitatea în care activează să fie prinsă în studiile de piață, firmele pot consulta expertizele oficiale din perioada 2008 - 2022. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.