Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România, actualmente Asociația Pro Consumatori, a fost recunoscută ca fiind de utilitate publică în anul 2005.
În nota de fundamentare a OUG-ului se explică motivul pentru care acestei asociații i se retrage acest statut, și anume ”Necomunicarea la autoritatea administrativă, respectiv A.N.P.C., a rapoartelor de activitate împreună cu situaţiile financiare anuale”, ceea ce este o obligație publică. Acest lucru ar fi trebuit să se întâmple în cel mult 3 luni de la încheierea anului calendaristic.
Astfel, în conformitate cu dispozițiilor art. 41 din Ordonanța Guvernului nr. 26/2000, recunoașterea statutului de utilitate publică conferă persoanelor juridice beneficiare o serie de drepturi și obligații.
În același document, Guvernul stipulează că: ”Faptul că Asociația Pro Consumatori a publicat doar în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, rapoartele de activitate şi situaţiile financiare anuale, nu înseamnă că a îndeplinit toate obligațiile prevăzute de actul normativ, respectiv obligațiile prevăzute la art. 41 alin. (2) lit.b) - obligaţia de a comunica autorităţii administrative competente orice modificări ale statutului, precum şi rapoartele de activitate şi situaţiile financiare anuale; autoritatea administrativă are obligaţia să asigure consultarea acestor documente de către orice persoană interesată; precum și obligația prevăzută la art.41 alin. (2) lit.c) parțial - de a comunica către Registrul naţional al persoanelor juridice fără scop patrimonial”.
Având în vedere faptul că, Asociația Pro Consumatori recunoscută ca fiind de utilitate publică prin Hotărârea Guvernului nr.1106/2005 nu a îndeplinit obligaţiile de a comunica autorității administrative, respectiv A.N.P.C., rapoartele de activitate împreună cu situaţiile financiare anuale, aceasta fiind un criteriu de retragere a statutului de utilitate publică conform art. 41 lit.e), art.41 alin. (2) lit. b), respectiv art. 41 alin.(2) lit.c) și obligaţia de a publica, rapoartele de activitate şi situaţiile financiare anuale şi în Registrul naţional al persoanelor juridice fără scop patrimonial, din Ordonanţa Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 246/2005, cu modificările şi completările ulterioare, se propune retragerea recunoașterii ca fiind de utilitate publică a Asociației.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.