După ce au mărit salariile angajațiilor, iar Executivul nu a alocat suficenți bani unităților administrativ-teritoriale, pentru ca acestea să poată funcționa, edilii s-au trezit că nu au bani pentru a asigura serviciile sociale în orașele pe care le administrează. Astfel, din suma totală de 754.384 mii lei, comunicată de către Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale că este neceasră pentru ca primarii să asigure serviciile sociale, a rămas de alocat suma de 420.719 mii lei- bani pe care edilii nu i-au primit până în prezent.
Așa că edilii au început să scrie adrese către Ministerul Dezvoltării, Ministerul Finanțelor Publice și către Guvern, prin care au cerut să li se aloce bani, ca să poată asigura serviciile sociale din oraș.
91 de milioane de euro, pentru echilibrarea bugetelor
"Având în vedere situaţia gravă cu care se confruntă unitățile administrativ-teritoriale privind necesitatea asigurării sumelor necesare finanțării cheltuielilor pentru susținerea sistemului de protecție a copilului, precum și a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap, prin prezentul act normativ se propune alocarea sumei de 420.719 mii lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2018", scrie în proiectul de Hotărâre de Guvern care prevede alocarea de aproape 91 de milioane de euro primăriilor pentru echilibrarea bugetelor. Draftul Hotărârii de Guvern ar urma să fie avizat în următoarea ședință de Guvern, potrivit surselor DCBusiness.
Vezi AICI cum se vor împărți cele 91 de milioane de euro.
Întrebați de ce nu s-au alocat banii din timp, pentru ca edilii să poată asigura serviciile- răspunsul este stupefiant: "Având în vedere disponibilitățile reduse ale Fondului de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2018, prin H.G. nr. 758 din 20 septembrie 2018 privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2018, pentru echilibrarea bugetelor locale, a fost alocată suma de 333.665 mii lei, în vederea asigurării sumelor necesare finanțării cheltuielilor pentru susținerea sistemului de protecție a copilului, precum și a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap. Astfel, din suma totală de 754.384 mii lei, comunicată de către Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, a rămas de alocat suma de 420.719 mii lei", au explicat reprezentanții Ministerului de Finanțe contactați de DCBusiness.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.