Legea propusă îi vizează pe cei care își falsifică identitatea, sau folosesc această tehnologie pentru manipularea pieței și spălarea de bani, potrivit unui proiect de lege consultat marți de Reuters.
Proiectul de lege, care cuprinde 25 de articole, stabilește principii generale "privind cercetarea, experimentarea, dezvoltarea, adoptarea și aplicarea" inteligenței artificiale în Italia, pentru a face față "impactului asupra drepturilor fundamentale" și riscurilor economice și sociale aferente.
Documentul, al cărui conținut poate fi încă modificat, prevede utilizarea instrumentelor AI în sectorul sănătății și în sistemul judiciar, concentrându-se pe impactul asupra condițiilor de muncă. De asemenea, acesta pune bazele unei strategii naționale privind această tehnologie.
Proiectul sporește sancțiunile pentru manipularea pieței prin intermediul instrumentelor AI și stipulează că utilizarea inteligenței artificiale pentru spălarea de bani reprezintă un element agravant.
De asemenea, stabilește amenzi pentru încălcarea drepturilor de autor prin intermediul AI și o pedeapsă cu închisoarea de până la trei ani pentru cei care utilizează astfel de instrumente pentru a înlocui a-și falsifica identitatea, folosind imaginea altora.
Italia deține în prezent președinția rotativă a Grupului celor șapte mari democrații (G7). Prim-ministrul Giorgia Meloni a declarat că AI-ul se va număra printre problemele-cheie ale președinției din 2024, care va culmina cu un summit al liderilor la mijlocul lunii iunie.
Inteligența artificială a devenit, de asemenea, o temă de interes în Uniunea Europeană. Blocul comunitar se apropie de adoptarea primelor norme din lume privind această tehnologie emergentă. Normele europene vor trebui să respecte obligații specifice de transparență și legile UE privind drepturile de autor.
În martie, Meloni a declarat că intenționează să înființeze un fond de investiții pentru promovarea proiectelor de inteligență artificială, cu o dotare inițială de 1 miliard de euro. Fondul ar putea strânge alte 2 miliarde de euro din sectorul privat.
Cabinetul italian este așteptat să dea undă verde proiectului de lege până la sfârșitul lunii aprilie, au declarat două surse guvernamentale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.