Deficitul de oameni activi în câmpul muncii îi obligă antreprenori, mai ales pe cei din domeniul construcțiilor, să apeleze la forță de muncă din afara țării, pentru a-și putea dezvolta proiectele.
Teodorovici spune că de la nivelul ministerului de Finanțe se vor iniția măsuri care să vină în întâmpinarea oamenilor de afaceri afectați de lipsa forței de muncă, dar care să aibă și un impact social.
În acest scop, firmele care angajează muncitori străini nu vor mai fi obligate prin lege să le asigure salariul mediu pe economie, ca până acum, ci un venit rezultat din negocierea directă, dar nu mai puțin de salariul minim.
Iar companiile vor fi încurajate ca, apelând la ajutorul primăriilor, să alcătuiască liste cu cei care sunt apți de muncă într-o anumită zonă a țării, dar preferă să stea pe ajutorul social primit de la stat. Aceștia vor primi bani de la primărie doar în funcție de orele muncite, pentru care au fost pontați de companiile care îi atrag în câmpul muncii.
În plus, ajutorul social nu va mai fi acordat dacă potențialul destinatar a refuzat o ofertă de muncă, spune ministrul de Finanțe, care atrage atenția că această prevedere legală este deja activă.
Peste 200.000 de oameni primesc în prezent ajutor social de la stat, dintre aceștia doar unii aflându-se în incapacitate efectivă de muncă, spune Teodorovici.
Vizate sunt și persoanele cu dizabilități. Astfel, din 800.000 de persoane cu dizabilități, spune Teodorovici, aproximativ 300.000 au capacitatea să facă diverse activități, pentru care să fie plătiți. Se dorește ca acești oameni să devină activi, să își aducă un aport pentru societate, lucru care poate fi atât în avantajul lor, cât și al comunității în care trăiesc. Ministrul de Finanțe nu exclude înființarea de întreprinderi sociale, în care persoanele cu dizabilități să poată primi și un surplus de venit, în afară de ajutorul primit de la stat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.