Germania are urgent nevoie de mai multe locuinţe la preţuri accesibile, a afirmat luni cancelarul Olaf Scholz, la reuniunea de criză cu industria construcţiilor, după ce Guvernul a prezentat un plan cu 14 măsuri pentru rezolvarea deficitului de locuinţe, transmite DPA.
Klara Geywitz, ministrul pentru Locuinţe, a dat asigurări că programul va aduce multe schimbări şi noi posibilităţi pentru germani.
Planul include noi stimulente fiscale pentru proiectele de construcţii, suspendarea standardelor de energie planificate şi mai mult sprijin acordat familiilor pentru construirea de locuinţe sau achiziţionarea de noi case.
"Mai mulţi oameni vor putea să cumpere o casă, nouă sau deja construită, cu noua finanţare pe care o vom acorda. Pe termen mediu, vor fi mai multe locuinţe iar chiriile vor fi mai accesibile", a explicat Geywitz.
Planificata înăsprire a standardelor de energie pentru noile clădiri, numită EH40, va fi suspendată.
Ministrul Economiei, Robert Habeck, a explicat: "Introducerea legii privind energia pentru clădiri va face ca noile clădiri să aibă sisteme de încălzire prietenoase cu mediul din 2024. De aceea nu cred că mai este necesară introducerea în grabă a noului standard EH40".
Planul include şi o reformă a subvenţiei pentru proprietate pentru familii. Limita de venit a fost majorată de la 60.000 euro la 90.000 euro.
Locuințe mai ieftine pentru germani
În următorii doi ani, Guvernul german va lansa un program pentru achiziţionarea de locuinţe care trebuie renovate. De asemenea, va fi sprijinită transformarea magazinelor şi a birourilor neocupate în noi apartamente.
Guvernul a fost criticat pentru că nu reuşeşte să-şi îndeplinească obiectivul de a construi 400.000 de apartamente pe an.
În 2022, au fost construite sub 300.000 de noi apartamente, iar pentru acest an industria construcţiilor se aşteaptă la 230.000 - 250.000, iar anul viitor sub 200.000.
În oraşele şi municipalităţile cu deficit de locuinţe, va fi simplificată şi accelerată construirea de locuinţe accesibile. De asemenea, anul viitor va fi lansat un program de locativ în beneficiul comunităţii, prin care proprietarii care oferă spre închiriat locuinţe accesibile în mod permanent primesc stimulente fiscale.
Conform datelor publicate săptămâna trecută de Oficiul federal de statistică (Destatis), preţurile locuinţelor în Germania au înregistrat în trimestrul doi din 2023 cel mai sever declin de când s-a început publicarea datelor, în 2000, majorarea dobânzilor şi creşterea costurilor cu materialele afectând piaţa imobiliară din cea mai mare economie europeană.
Preţurile proprietăţilor rezidenţiale au scăzut în ritm anual cu 9,9%, cel mai sever declin de când s-a început publicarea datelor, în 2000. Au fost scăderi semnificative în special în oraşele mari, cum ar fi Berlin, Hamburg şi Munchen, unde preţurile apartamentelor au înregistrat un recul de 9,8% iar preţurile la locuinţe pentru o singură familie sau două au scăzut în ritm anual cu 12,6%.
Timp de un deceniu, dobânzile scăzute au alimentat un boom imobiliar în cea mai mare piaţă de investiţii imobiliare din Europa. Dar majorarea dobânzilor şi creşterea costurilor cu materialele de construcţii au afectat piaţa imobiliară, o serie de dezvoltatori intrând în insolvenţă, iar preţurile au scăzut.
Autorizaţiile de construcţii pentru apartamente în Germania au scăzut cu 31,5% în iulie, faţă de perioada similară din 2023, în timp ce preţurile pentru construcţii au urcat cu aproape 9%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.