Desemnarea Chinei ca manipulator valutar afectează semnificativ reglementările internaţionale, avertizează PBOC.
Trezoreria SUA a anunţat luni că a stabilit, pentru prima dată din 1994, că statul chinez îşi manipulează moneda, provocând noi turbulenţe pe pieţele financiare şi bursiere globale.
Luni, Banca Centrală a Chinei a lăsat moneda naţională să se deprecieze sub pragul de şapte yuani pentru un dolar, cel mai scăzut nivel din ultimii 11 ani, pe fondul extinderii tensiunilor comercial dintre Washington şi Beijing.
Revenirea aversiunii faţă de risc, pe fondul temerilor privind impactul noilor tensiuni asupra creşterii economiei mondiale, a dus la majorarea cererii pentru activele considerate sigure: aurul, francul elveţian şi yenul japonez.
Yuanul, lăsat să cadă liber, pe fondul războiului comercial dintre SUA și China
Analiştii se aşteptau ca autorităţile de la Beijing să apere pragul de şapte yuani pentru un dolar, important din punct de vedere psihologic. Dar Banca Centrală a Chinei a permis deprecierea monedei naţionale dincolo de acest prag, yuanul ajungând astfel la cel mai redus nivel de la criza financiară globală din 2008. Luni dimineaţa, moneda Chinei s-a depreciat cu 1,4%, la 7,0744 yuani pentru un dolar.
Deprecierea vine pe fondul declinului pieţelor bursiere din întreaga lume, după ce vineri preşedintele american Donald Trump a anunţat că va impune de luna viitoare taxe vamale suplimentare de 10% pentru importuri de bunuri din China în valoare de 300 de miliarde de dolari. China a dat asigurări că va reacţiona la decizia şefului statului american, provocând o undă de şoc pe plan global.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.