Sunt mici afaceri de familie, care oferă nu doar locuri de muncă, dar și un mediu de socilizare pentru comunitatea locală. Un exemplu îl constituie Michael Stich, proprietarul hanului "Gasthaus Stich", din satul Pfosing, care poate răsufla, în sfârșit, ușurat. Afacerea lui are șanse de supraviețuire grație banilor alocați de guvern.
„Ne oferă 10.000 de euro, un ajutor care ne permite să ne menținem afacerea pe linia de plutire, având în vedere creșterea explozivă a prețurilor la gaze și electricitate. Hanul nostru este un punct de reper în sat, la fel de important ca biserica sau primăria”, a explicat Stich, în vârstă de 39 de ani.
Conceptul Leitkultur
Stich a preluat afacerea începută de bunicii săi în 1967 la începutul acestui an. Satul Pfosing este situat în regiunea viticolă Weinviertel, la nord de Viena și unde a fost introdusă această subvenție pentru a sprijini păstrarea bucătăriei tradiționale în zonele rurale, unde coeziunea socială este în declin.
Ajutorul de la stat este menit să protejeze conceptul 'Leitkultur' (cultura dominantă), un termen popularizat în Germania anilor 1990 și prețuit de cancelarul austriac Karl Nehammer.
De-a lungul timpului, hanul 'Gasthaus Stich' a fost un loc de adunare pentru localnici, unde se sărbătoreau botezuri și căsătorii, se comemorau decese, se jucau cărți și se rezolvau conflicte. Hermann, tatăl lui Michael Stich, în vârstă de 62 de ani, consideră hanul „sufletul comunității” și continuă să contribuie la funcționarea acestuia.
Condiții
În ultimele decenii, unul din trei hanuri din Austria Inferioară s-a închis din cauza depopulării, schimbării obiceiurilor de consum, creșterii costurilor și căutării unor meserii mai ușoare. Pandemia a agravat situația, descurajându-i pe cei care doreau să păstreze tradiția. Kurt Hackl, politician conservator, subliniază necesitatea de a salva hanurile rămase, subliniind criteriile pentru subvenție: deschiderea unui han într-un sat unde nu există un astfel de stabiliment sau preluarea unuia existent ce oferă meniuri regionale pe tot parcursul anului.
Meniul tradițional al hanului include Schnitzel, friptură de porc și specialități sezoniere, precum gâsca de toamnă, servite într-un decor rustic, cu trofee de vânătoare agățate pe pereți și mese de lemn. Localurile care vând pizza sau kebab nu sunt eligibile pentru subvenție, deși Hackl respinge acuzațiile de discriminare, afirmând că măsura vizează menținerea convivialității.
Economistul Oliver Fritz de la institutul Wifo consideră că intervenția autorităților pentru a sprijini locurile de întâlnire comunitare este legitimă, dar avertizează asupra riscului ca fondurile să fie accesate de cei care nu au nevoie reală de ele. Fritz subliniază că rolul social al hanurilor este important, indiferent de meniul oferit, și că adaptarea la preferințele în schimbare ale tinerilor este esențială.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.