Premierul României a anunțat intenția de prelungire cu 3/6 luni a plafonării prețului la gaze și energie electrică, abordare care trebuie să fie însoțită obligatoriu de un set de măsuri care să pregătească reliberalizarea pieței.
Suntem pregătiți pentru reliberalizarea pieței?
Sunt astăzi pregătiți consumatorii pentru o reliberalizare a pieței? Răspuns: NU.
Sunt astăzi pregătiți furnizorii pentru o reliberalizare a pieței? Răspuns: NU.
Sunt astăzi pregătite instituțiile de stat pentru o reliberalizare a pieței? Răspuns: NU.
Piața liberă înseamnă încredere, cunoștințe, inițiativă, concurență, înseamnă mai multe firme private de furnizare, înseamnă prețuri corecte stabilite în baza cererii și a ofertei, înseamnă separarea pe activități – transport, distribuție, înmagazinare – care să poată presta servicii pentru mai mulți utilizatori de sistem. De asemenea, presupune existența unui număr mare de furnizori care să concureze între ei prin calitate, servicii și preț.
Este amânarea o soluție eficientă?
În acest context, această amânare pare binevenită.
Însă, există un mare DAR: doar dacă se trece efectiv la pregătirea reliberalizării pieței. Altfel, vom fi în aceeași situație ca în primăvara anului 2024, când plafonarea a fost prelungită cu un an „în vederea pregătirii liberalizării pieței”, fără ca ANRE să propună măcar un program de pregătire a consumatorilor pentru această tranziție.
Fără o pregătire temeinică, orice termen de amânare a plafonării este insuficient.
Amânare de 3 luni vs. 6 luni
Amânarea cu 3 luni a plafonării, însoțită de măsuri de pregătire a pieței, este o idee bună. Aceasta ar coincide cu o perioadă în care prețurile la gaze ar putea fi mai scăzute, iar consumul redus ar facilita tranziția către o piață liberă. Totuși, rămâne întrebarea: cine va suporta compensarea facturilor în această perioadă? Furnizorii sunt deja „amânați” abuziv de ANRE de peste un an cu plata compensațiilor și ar putea să nu mai fie dispuși să suporte încă trei luni de protecție socială în locul statului român.
Amânarea cu 6 luni nu este o idee bună, deoarece ar coincide cu o perioadă în care prețurile la gaze ar fi mai ridicate, iar consumul mai mare, ceea ce ar îngreuna tranziția către o piață liberă.
Impactul asupra bugetului de stat
Gaze naturale:
3 luni: ~78 milioane euro (echivalentul creșterii pensiilor de la 1 ianuarie 2025)
6 luni: ~117 milioane euro
12 luni: ~784 milioane euro
Energie electrică:
3 luni: ~54 milioane euro
6 luni: ~100 milioane euro
12 luni: ~200 milioane euro
La aceste sume se adaugă și riscul unei eventuale amenzi pentru procedurile de infringement deschise împotriva României din cauza neliberalizării pieței și posibila pierdere a investițiilor de până la 10 miliarde de euro din PNRR.
Decizia Curții Constituționale
Totodată, să nu uităm că Curtea Constituțională (CCR) a decis că supraimpozitarea producătorilor de energie electrică, prin impunerea în 2022 a așa-numitei contribuții la Fondul de Tranziție Energetică, contravine Constituției. Astfel, banii colectați în acest mod vor trebui returnați.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.