Publicitate
Noua contra-ordonanță trenuleț pe care Ministerul Finanțelor o propune dă undă verde cheltuielilor statului. În acest context Adrian Negrescu a făcut câteva precizări pentru DCBusiness.
Analistul a spus că: ”Guvernul renunță la austeritate așa cum ne așteptam într-un an electoral. Ordonanța de anul trecut care viza practic înghețarea cheltuielilor nesăbuite din companiile aflate pe pierderi, este practic spulberată de interesul electoral al politicienilor. Asistăm practic la un exercițiu de scamatorie bugetară menit să-i motiveze practic pe cei 1,3 milioane de bugetari să vină la urne și să voteze. De Paște vor primi, probabil, prime, vor primi tot felul de sporuri și atenții menite să-i facă să uite nemulțumirile”.
Adrian Neghrescu a mai arătat că: ”E un exercițiu financiar extrem de periculos, pentru că dacă ne uităm la deficitul bugetar după primele două luni, suntem deja la peste 1,60 la sută. Și ce înseamnă asta? Înseamnă că am putea încheia anul cu un deficit de peste 10 la sută, față de 5% cât ne-am asumat. Investitorii se uită la România, văd această exuberanță financiară, aceste cheltuieli care nu se mai opresc, văd că în primele două luni am împrumutat 5 miliarde de euro și că tăvălugul împrumuturilor continuă pe fondul cheltuielilor tot mai mari ale statului. În aceste condiții, pare că drumul spre recesiune este bătut, este puternic bătut și este inevitabil în actualul context financiar”.
Context
Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere o nouă ordonanță cu caracter fiscal care vine să anuleze prevederi din ordonanța adoptată la sfârșitul anului trecut și care viza reducerea cheltuielilor. Documentul cuprinde o serie de prevederi ce vizează diverse domenii de activitate, însă se axează în special pe salariile din sectorul public și majorarea cheltuielilor din Programul de Dezvoltare Rurală (PNDL).
Iată câteva dintre principalele puncte ale ordonanței:
Companiile profitabile de stat sunt obligate să livreze cel puțin 50% din dividende sau vărsăminte la bugetul de stat, cu posibilitatea de a ajusta acest procent doar în creștere.
Operatorii economici cu capital majoritar sau integral de stat, care au înregistrat pierderi contabile sau plăți restante la finalul anului 2023, pot acorda anumite creșteri salariale.
Operatorii economici care au înregistrat profit în anul precedent și nu anticipează pierderi în 2024 pot fi exceptați de la corelația dintre creșterea salarială și creșterea productivității în anumite condiții, prin aprobarea unui Memorandum de către Guvern.
Se prevăd sancțiuni pentru operatorii economici care nu respectă politica salarială, în special cei care înregistrează pierderi sau plăți restante.
Guvernul poate stabili prin memorandum un număr total de funcții de conducere între 8% și 10% din totalul posturilor aprobate, sub anumite condiții.
Se propune modificarea legii pentru finanțarea revistelor de cultură și continuarea Programului social național de susținere a cuplurilor și persoanelor singure pentru creșterea natalității.
Se propune modificarea condițiilor de excludere de la plata impozitului minim pentru operatorii economici din domeniul energiei.
Se completează ordonanța pentru a exclude creditele acordate în cadrul programelor guvernamentale de garantare a statului de la aplicare.
Documentul complet poate fi citit AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.