"Vor beneficia de protecţie temporară pe teritoriul României străinii şi apatrizii care îşi aveau reşedinţa legală în Ucraina şi care nu se pot întoarce în condiţii sigure şi stabile în ţara de origine, atât cei care au venit în Romania după 24 februarie 2022, cât şi cetăţenii ucraineni aflaţi pe teritoriul României dinainte de izbucnirea conflictului armat. Totodată, vor beneficia de protecţie şi apatrizii şi resortisanţii ţărilor terţe, altele decât Ucraina, care beneficiau de o protecţie naţională în Ucraina", se precizează într-un comunicat transmis de Guvern.
Acestor persoane le va fi eliberat un permis de şedere pe teritoriul României de către Inspectoratul General pentru Imigrări şi le va fi atribuit un cod numeric personal, în mod similar celui atribuit solicitanţilor de azil. Acordarea protecţiei temporare se face automat, ea nu trebuie solicitată, a explicat Guvernul.
Carnea de miel, preţ DUBLU de Paşte 2022. Fermierii au ANUNȚAT cât o să COSTE
Actul normativ stabileşte condiţiile în care este asigurată protecţia temporară tuturor persoanelor care au fost nevoite să părăsească Ucraina din cauza conflictului armat izbucnit la 24 februarie, precum şi sursa de finanţare a cheltuielilor necesare.
"România transpune astfel recenta Decizie a UE nr. 382/2022 de constatare a existenţei unui aflux masiv de persoane strămutate din Ucraina şi introducerea unei protecţii temporare a acestor cetăţeni", se menţionează în comunicatul citat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.