Pe 3 februarie, preşedintele american Joe Biden a anunţat moartea fostului lider Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurachi, care s-a aruncat în aer în timpul unei operaţiuni a forţelor speciale americane în nord-vestul Siriei, o regiune aflată sub controlul jihadiştilor.
Moartea sa, precum şi cea a fostului purtător de cuvânt al grupării, au fost confirmate de SI pe 10 martie.
"Anunţăm, bazându-ne pe Dumnezeu, o campanie binecuvântată de răzbunare" pentru moartea liderului SI, a declarat Abu Omar al-Muhajir, purtătorul de cuvânt al grupării, într-o declaraţie audio difuzată duminică pe Telegram.
De asemenea, SI le-a cerut susţinătorilor săi să reia atacurile în Europa, profitând de "oportunitatea" "luptei între cruciaţi", referire la războiul din Ucraina.
Abu Hassan al-Hashimi al-Qourachi, noul lider al organizaţiei radicale sunite, al treilea la conducerea grupării de la crearea sa, nu a dat ocazia prea des să se vorbească pe seama sa.
După o ascensiune fulgerătoare în 2014, în Irak şi Siria, şi cucerirea unor teritorii vaste, autoproclamatul califat al SI a căzut în urma ofensivelor succesive din aceste două ţări, în 2017 şi respectiv 2019.
Gruparea Stat Islamic îşi menţine însă o prezenţă în mare măsură clandestină în Irak şi Siria şi conduce o insurgenţă susţinută de ambele părţi ale graniţei dintre cele două ţări", potrivit unui raport ONU publicat anul trecut. În Irak şi Siria, organizaţia jihadistă ar menţine "în total 10.000 de luptători activi", potrivit aceleiaşi surse.
SI a revendicat, de asemenea, responsabilitatea pentru atacuri comise în Afganistan şi Pakistan, iar grupări jihadiste afiliate operează pe continentul african, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.