Mii de tone de haine second-hand se îngrămădesc acolo. O situație care nu face decât să se înrăutățească odată cu ascensiunea sectorului de fast fashion. Timp de 40 de ani, Chile s-a specializat în comerțul cu haine second-hand. Este o piață puternic revendicată, numeroase țări, precum Ghana, Kenya și Chile, caută să-și facă loc și să ocupe măcar o mică parte din acest domeniu.
Anual, în portul Iquique sosec mii de tone de haine înghesuite în containere. Și tot aici, curioși și comercianți iau la puricat mormanele de haine, pentru a găsi cele ce pot fi revândute cu ușurință. La sfârșitul zilei, rebuturile sunt aruncate direct pe asfalt claie peste grămadă. În general, pentru ele există două soluții: fie sunt incinerate, fie sunt duse la groapa de gunoi.
Este adevărat, mai există o opțiune, dar care nu se prea aplică: în principiu, hainele abandonate pot fi preluate de companiile de reciclare și transformate în fire sau în material izolant. Dar, în realitate, aceste haine vin de departe.
Munții care poluează
În deșertul Atacama, aceste haine nedorite poluează încet, dar sigur, mediul înconjurător. Confecționate din țesături sintetice, ele conțin produse toxice. Îngropate sub pământ sau lăsate în aer liber, descompunerea lor chimică poate dura zeci de ani, poluând aerul și apele subterane. Din 2016, Chile dispune de o lege care sancționează producătorii și importatorii a șase categorii de deșeuri, printre care se numără bateriile, containerele, ambalajele și anvelopele. Dar fast fashion nu dă semne de încetinire.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.