Economistul Universității Harvard, Robert Barro, scrie că „motivul probabil” al închiderii a școlilor, interdicțiile impuse adunărilor publice, carantina și izolarea în diverse orașe din SUA nu au salvat multe vieți pentru că durata acestor măsuri s-a rezumat la numai o lună, în medie.
Citește: Vaccin impotriva Covid-19. 10 cei mai promițători candidați
„Lecția pentru pandemia în curs de desfășurare în 2020 este că, pentru a reduce decesele total, intervenții non-farmaceutice utilizate trebuie să fie menținute substanțial mai mult de câteva săptămâni. Cel mai probabil restricțiile impuse timp de 12 săptămâni funcționează mult mai bine decât 4-6 săptămâni ", scrie Barro în lucrarea sa de la Biroului Național de Cercetări Economice.
Calcule cinice. Cât valorează o viață
Calculul lui Barro nu ia în considerare pierderile economice cauzate de o carantină prelungită. Însă, într-un e-mail, el spune că orice scădere a produsului intern brut trebuie pus în cântar cu valoarea economică a salvării vieții. Pentru Barro, valoarea unei vieți se ridică la suma de 10 milioane de dolari , această sumă bazându-se pe estimările legate de cât de mulți bani se cer suplimentar pentru locuri de muncă ce cresc riscul de deces. Barro spune că pentru o carantină de 12 săptămâni beneficiile depășesc costurile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.