"Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti (I.D.S.A.) - Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Pestă Porcină Africană (PPA) a confirmat prezenta virusului acestei boli în probele prelevate din resturi de cadavru de porc (os lung) găsite într-o zonă situată în extravilan (pădurea Slobozia Mândra). Ancheta epidemiologică este în desfăşurare" , se arată într-un comunicat remis AGERPRES.
Centrul Local de Combatere a Bolilor Teleorman s-a reunit pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea PPA, precum si pentru adoptarea zonelor de restricţii.
Numărul focarelor de pestă porcină africană active pe teritoriul României se apropia de 1000, la data de 10 octombrie, acestea fiind active în 246 de localităţi din 13 judeţe, conform datelor anunţate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
"La această dată, pesta porcină africană (PPA) evoluează în 246 de localităţi din 13 judeţe, cu un număr de 998 de focare (dintre care 15 în exploataţii comerciale) şi 90 de cazuri la mistreţi. În total au fost eliminaţi 348.691 de porci afectaţi de boală", se arăta în comunicatul autorităţii remis AGERPRES.
Pe de altă parte, au fost stinse până la acea dată 5 focare în judeţul Satu-Mare, iar unitatea de procesare a cărnii, respectiv abatorul societăţii Carniprod, din judeţul Tulcea, şi-a reluat activitatea în data de 14 august 2018.
Reprezentanţii autorităţii susţin că nu au mai fost înregistrate noi focare de boală în judeţele Satu-Mare, din data de 31 august 2018 şi Bihor, din 8 august 2018.
Cele mai multe focare sunt în continuare în judeţul Tulcea - 564, din care cinci focare la exploataţii comerciale, un focar la o exploataţie de tip A şi 52 de cazuri la mistreţi, în judeţul Ialomiţa - 123 de focare în gospodăriile populaţiei şi şase cazuri la mistreţi, în Brăila - 86 de focare (opt la exploataţii comerciale), judeţul Constanţa - 81 de focare în gospodăriile populaţiei şi două cazuri la mistreţi şi în judeţul Călăraşi - 70 de focare (un focar la o exploataţie comercială şi 10 cazuri la mistreţi).
Potrivit sursei citate, până la acea dată au fost despăgubiţi 6.625 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 71.806.990 de lei.
Prezenţa virusului PPA în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.
Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic şi social.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.