Sâmbătă, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a reassigurat crescătorilor de păsări din județul Teleorman să fie calmi, în lumina apariției gripei aviare într-o gospodărie, deoarece guvernul va implementa cele mai adecvate măsuri pentru a proteja fermele din România.
"Sigur, aştept decizia şi procesul verbal încheiat de a ANSVSA. Ştiţi foarte bine, ANSVSA-ul este în subordinea Guvernului, dar eu am o strânsă legătură cu preşedintele ANSVSA. După ce avem toate rezultatele şi procesele verbale încheiate, să vedem din ce motiv a ajuns această boală în zona Teleorman, venim cu precizări. Consider că fermierii trebuie să stea liniştiţi, să vedem toate analizele care vor ieşi şi după aceea vom comunica şi vom lua măsurile cele mai bune pentru fermele din România, mai ales că România are un grad de autosuficienţă la carnea de pui de 130-140%. Sectorul avicol este un sector foarte bine dezvoltat", a precizat Barbu, la Indagra, întrebat de jurnalişti ce le transmite crescătorilor de păsări afectaţi de apariţia virusului gripei aviare.
Sâmbătă dimineața, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat prezența virusului gripei aviare H5N1 în probele colectate de la o pasăre dintr-o gospodărie ce găzduiește 120 de păsări (inclusiv 40 de curci, 45 de gâște, 10 rațe și 25 de găini) în localitatea Ţigăneşti, județul Teleorman.
În ceea ce privește programul de sprijin pentru tehnică agricolă, cum ar fi Programul "Rabla pentru tractoare", Barbu a indicat că acesta se află în prezent în proces de evaluare împreună cu Ministerul Mediului pentru a determina resursele financiare necesare.
"Sigur, aşa cum sunt fondurile pe Ministerul Mediului pentru Programul Rabla, respectiv prin aducerea maşinilor vechi beneficiezi de un voucher pentru achiziţionarea de maşini noi, o să încercăm să facem acelaşi program şi pentru utilajele agricole. Deocamdată suntem într-o discuţie cu Ministerul Mediului, este un grup constituit de lucru şi după ce avem decizia şi identificăm sumele necesare, din fonduri europene sau din fondurile de modernizare sau din cotele plătite pe partea de mediu, sigur vom ieşi cu actul normativ", a subliniat el.
Barbu a mai transmis că în perioada următoare sunt alocaţi prin Programul Strategic 2,2 miliarde de euro pentru investiţii, atât pentru partea de zootehnie, procesare şi irigaţii, cât şi pentru dezvoltarea satului românesc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.