Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă privind majorarea salariilor în învățământul preuniversitar, iar profesorii şi sindicaliştii susțin că principala lor solicitare nu se regăsește în acest document, rspectiv ca ”majorarea salariilor în grila salarizării să fie scrise negru pe alb toate condiţiile".
”Ba este specificată şi haideţi să discutăm un pic aplicat, calm şi extrem de determinat”, a venit replica ministrului Muncii, Marius Budăi, într-o intervenție la Radio România Actualități.
Adică la nivelul maximum
”Eu cred că actuala coaliţie, în această discuţie şi până acum, ceea ce am spus, am şi făcut, a arătat cu determinare că putem şi vrem să ne ţinem de cuvânt şi să facem ceea ce promitem, că acesta este sensul. Şi să luăm puţin cu o săptămână în urmă, nu foarte mult, nu facem istoric, când am spus foarte clar că personalul nedidactic, de exemplu, va fi la nivelul de salarii prevăzut în grila pentru 2022, adică la nivelul maximum. Imediat, vineri, a fost ordonanţă de urgenţă, am rezolvat acest lucru. S-a discutat, s-au spus pe medie creşterile, s-a spus creşterea de 1.000 de lei şi creşterea de 400 de lei. Imediat am pus în transparenţă publică ordonanţa, toate sindicatele din educaţie au văzut-o, au venit completări la ordonanţă şi am completat cu bibliotecarii, cu psihologii, cu asistenţii sociali, cu cei care nu erau pe anexa personalului didactic sau didactic auxiliar. Vorbesc de Anexa 1 din legea salarizării. Deci, s-a dezbătut noaptea, seara, ordonanţa şi a doua zi dimineaţă, până la a se prezenta ordonanţa în Comitetul Economic Social. Ordonanţa a fost dezbătută cu sindicatele şi am preluat toate observaţiile sindicatelor, cele precizate anterior”, a subliniat Marius Budăi.
Fundamentul de la care se pleacă
Ministrul Muncii a adăugat că documentul ”a intrat în vigoare de ieri. În ordonanţa se prevăd drepturile, în nota de fundamentare se prevede fundamentul de la care plecăm, principiul, fundamentul de la care plecăm în discuţiile privind noua lege a salarizării. Nota de fundamentare este semnată de doi miniştri coiniţiatori, ministrul Muncii, ministrul Educaţiei, de un vicepremier, în speţă Sorin Grindeanu şi de alţi doi miniştri avizatori, care sunt Finanţele şi Justiţia. Adică eu cred că este garanţie de la miniştrii iniţiatori, de la finanţe, că se asigură, de la justiţie, de la vicepremier. Deci, ca să conchid, suntem extrem de determinaţi şi asigurăm /cu respect/ cadrele didactice că tot ce s-a discutat cu noi s-a întâmplat şi se va întâmpla în continuare.
Salariile profesorilor. Guvernul vine cu precizări legate de majorarea acordată începând cu iunie 2023
"Pentru a oferi garanţiile solicitate de reprezentanţii federaţiilor sindicatelor din învăţământ privind includerea referinţei din grila de salarizare a viitoarei legi a salarizării pentru debutant sau asistent universitar la nivelul salariului mediu brut pe economie, Executivul şi-a asumat acest angajament, care a fost inclus în formatul obligatoriu pentru orice act normativ, respectiv în Nota de fundamentare a Ordonanţei de Urgenţă 53/1 iunie 2023 pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul naţional de învăţământ de stat", a spus Cărbunaru.
El a precizaat că în noua lege a salarizării, conform celor convenite cu sindicatele, "salariul mediu brut al debutantului/asistentului universitar urmează să fie stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023. Intrarea în plată a noii grile de salarizare va fi realizată etapizat, pentru o perioadă de trei ani, după cum urmează: 40% în primul an; 30% în al doilea an; 30% în al treilea an". Citește mai departe AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.