"Marea Neagră este un front foarte activ în războiul din Ucraina. În același timp, OMV Petrom și Romgaz plănuiesc să extragă gaze din perimetrul Neptun Deep, cel mai mare proiect de gaze din UE. O nouă analiză Greenpeace aduce în discuție 'câmpul minat din Marea Neagră' și identifică pericole semnificative cauzate de minele marine, care nu au fost luate în considerare până acum în evaluările și documentele elaborate până acum. Greenpeace avertizează asupra unor posibile accidente și solicită oprirea imediată a proiectului Neptun Deep", avertizează Greenpeace într-un comunicat de presă.
"Nu vedem prea curând un deznodământ în ceea ce privește războiul Rusiei în Ucraina. Este sinucidere curată să construiești cea mai mare exploatare de gaze din Europa lângă o zonă de război fără să prezinți în prealabil o analiză de risc privind minele marine în derivă asupra instalatiilor și fără să propui o serie de măsuri necesare pentru reducerea riscurilor asociate. APM Constanța trebuie să solicite de urgență aceste analize celor de la OMV și Romgaz înainte de a lua orice decizie finală referitoare la acordul de mediu pentru proiectul Neptun Deep", a declarat Vlad Cătună, Coordonator Campanii, Greenpeace România.
Minele marine plutitoare au provocat numeroase accidente în Marea Neagră, unele chiar aproape de zone locuite și frecventate de turiști. De asemenea, a fost necesară dezamorsarea mai multor mine în imediata vecinătate a proiectului planificat Neptun Deep. În special în timpul fazei de construcție, minele marine reprezintă un risc pentru navele de transport și pentru personalul de pe șantier. Odată ce platforma este în funcțiune, minele pot deteriora conducta de transport, ancorele sau puțurile de foraj. În cazul în care gazele se scurg din cauza daunelor provocate de mine, acest lucru ar fi un dezastru pentru climă. După cum arată analiza Greenpeace a documentelor EIA, o scurgere care durează doar câteva zile poate elibera o cantitate de gaze cu efect de seră egală cu cea care ar fi eliberată într-un an întreg de exploatare, se mai arată în comunicatul organizaţiei de mediu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.