Greenpeace, ”dezamăgită” că Burduja a depus o plângere penală la DIICOT

DCBusiness Team |
Data publicării:
Platforma marina / Foto: Freepik
Platforma marina / Foto: Freepik

Reprezentanţii Greenpeace România îşi exprimă dezamăgirea faţă de decizia ministrului Energiei, Sebastian Burduja, de a ataca şi restricţiona "activitatea paşnică şi legitimă a organizaţiilor de mediu", deşi pretinde că împărtăşeşte obiective comune de consolidare a securităţii, accesibilităţii şi sustenabilităţii energetice a României.

"Greenpeace lansează un apel la clarificări adresat ministrului Energiei, Sebastian Burduja, şi ministrului Justiţiei, Alina Gorghiu, în urma noilor ameninţări asupra angajamentului şi activităţii faţă de protecţia climei şi a naturii în România (...) Într-o scrisoare deschisă trimisă ambilor miniştri astăzi, Greenpeace solicită răspunsuri clare şi transparente referitoare la un potenţial dosar penal implicând mai multe organizaţii de protecţie a mediului. Potrivit relatărilor recente din mass-media, această plângere a fost primită de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) din România şi a declanşat proceduri penale", se arată într-un comunicat al organizaţiei transmis, joi, AGERPRES.

Potrivit sursei citate, acuzaţiile vin în urma campaniei vocale a Greenpeace împotriva proiectului de exploatare de gaze fosile Neptun Deep, planificat de compania austriacă OMV în Marea Neagră din România.

"Întrebat de posibila sa implicare, ministrul Energiei a criticat public căile legale şi legitime care contestă procedurile de aprobare a proiectelor energetice controversate şi distructive pentru oameni şi natură. Totodată, el a refuzat să clarifice existenţa acestei plângeri penale şi implicarea sa în iniţierea posibilei investigaţii, împiedicând astfel orice fel de dialog constructiv cu Greenpeace şi alte organizaţii. Suntem extrem de dezamăgiţi că reprezentanţi ai guvernului român, precum Sebastian Burduja, care pretind că împărtăşesc obiective comune de consolidarea al securităţii, accesibilităţii şi sustenabilităţii energetice a României, aleg să atace şi restricţioneze activitatea paşnică şi legitimă a organizaţiilor de mediu. Nu ne vom lasă intimidaţi şi cu siguranţă nu vom rămâne tăcuţi în faţa acestor atacuri nedemocratice şi arhaice. Vom continua să luăm măsuri legale şi să tragem la răspundere deciziile problematice care pun în pericol mediul înconjurător şi viitorul nostru. Cerem răspunsuri şi soluţii clare de la miniştrii Energiei şi Justiţiei cu privire la modul în care guvernul român va proteja drepturile fundamentale la un mediu sănătos şi la protest", a declarat, în comunicatul citat, Elena Ionescu, directoare executivă în cadrul Greenpeace România.

În ultimele luni, Greenpeace a iniţiat mai multe procese cu privire la controversatul proiect Neptun Deep al OMV Petrom şi Romgaz.

"Substanţe toxice necunoscute deversate în mare, sute de milioane de tone de CO2 aruncate în atmosferă şi riscul minelor marine de a provoca un dezastru ecologic sunt doar câţiva dintre factorii care fac Neptun Deep un proiect letal pentru oameni şi biodiversitate. Prin exploatarea gazelor din perimetrul Neptun Deep, OMV Petrom şi Romgaz vor deveni cei mai mari poluatori cu emisii de carbon din România. Cel mai recent atac împotriva Greenpeace face parte dintr-o serie de încercări de intimidare la nivel internaţional împotriva organizaţiei de protecţie a mediului, adesea în legătură cu mega-proiecte ale companiilor producătoare de combustibili fosili", menţionează organizaţia de mediu.

În prezent, Greenpeace este dată în judecată în SUA de Grupul Energy Transfer pentru 300 de milioane de dolari, iar un proces iniţiat de Shell împotriva Greenpeace International pentru un protest paşnic este încă în curs.

Săptămâna trecută, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a scris pe pagina sa de Facebook, că, "în ultimele zile, câteva organizaţii de mediu au declanşat un atac la adresa mea, a ministrului Mediului, Mircea Fechet, şi a colegilor noştri din cele două ministere, însă toate presiunile, ameninţările şi campaniile negative nu ne intimidează, ci ne motivează".

"Nu este primul, nu va fi ultimul. Mai nou, acestea se bazează pe informaţia "pe surse" că aş fi sesizat organele de urmărire penală cu privire la acţiunile desfăşurate de câteva ONG-uri prin care sunt sabotate, de ani de zile, proiectele energetice. Sistematic şi pe foarte mulţi bani, cu avocaţi bine plătiţi şi campanii agresive. În interesul cui, oare? Şi pe banii cui, oare? Nu pot confirma şi nici infirma formularea unei plângeri penale, pentru că aşa prevede legea, dar nimic nu mă poate opri să spun adevărul. (...) Respectăm şi susţinem rolul societăţii civile şi toate demersurile de bună-credinţă. Dar nu putem accepta vreodată acţiunile contrare interesului românilor, servind interesele celor care ne vor răul. Cei care încalcă legea trebuie să răspundă exemplar. Toate presiunile, ameninţările şi campaniile negative nu ne intimidează, ne motivează. Iar adevărul şi dreptatea înving întotdeauna, mai devreme sau mai târziu. România trebuie să fie independentă şi sigură în şi prin sectorul energetic, fără să mai depindă vreodată de cei care au folosit energia, decenii la rândul, ca armă de şantaj", a subliniat oficialul de la Energie.

Burduja a punctat că România a investit, până în prezent, 4,63 miliarde de lei în hidrocentrale blocate de ani de zile: Răstoliţa (90% finalizată), Surduc-Siriu (89% finalizată), Cornetu-Avrig (95% finalizată), Paşcani (75% finalizată) etc.

În acelaşi timp, ministrul de resort a menţionat şi proiectul strategic Neptun Deep din Marea Neagră, de patru miliarde de euro, care va dubla producţia de gaz românesc, va genera dezvoltare şi locuri de muncă şi va reduce masiv dependenţa europeană faţă de gazul rusesc. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.972
Diferența -0.0038
Zi precendentă 4.9758
USD
Azi 4.5778
Diferența 0.0103
Zi precendentă 4.5675
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9720 RON
USD flag1 USD = 4.5778 RON
GBP flag1 GBP = 5.9484 RON
CHF flag1 CHF = 5.2956 RON
AUD flag1 AUD = 3.0629 RON
DKK flag1 DKK = 0.6664 RON
CAD flag1 CAD = 3.3223 RON
HUF flag1 HUF = 0.0124 RON
JPY flag1 JPY = 0.0306 RON
NOK flag1 NOK = 0.4184 RON
SEK flag1 SEK = 0.4353 RON
XAU flag1 XAU = 394.4609 RON
Monede Crypto
1 BTC = 306208.26RON
1 ETH = 11886.12RON
1 LTC = 326.63RON
1 XRP = 2.52RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.99% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.55%
6 luni: 5.59%
12 luni: 5.64%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET17467.28-0.10%
BET-BK3277.61-0.25%
BET-EF939.420.00%
BET-FI61282.000.14%
BET-NG1229.92-0.26%
BET-TR38500.30-0.10%
BET-TRN37423.72-0.10%
BET-XT1504.59-0.11%
BET-XT-TR3260.06-0.12%
BET-XT-TRN3175.62-0.12%
BETAeRO952.65-0.74%
BETPlus2585.10-0.11%
RTL38747.49-0.09%

Opinii

Ben Bernanke, Douglas Diamond şi Philip Dybvig au primit Premiul Nobel pentru Economie
Oameni de afaceri / Foto: Freepik

Mircea Coșea: ”Am intrat în capcana venitului mediu”, deși ”nu mai suntem săraci”

Profesorul de economie Mircea Coșea a oferit o...

Maria Junghiatu, partener în cadrul TPA România

Decontul precompletat P300 complică procesul de raportare fiscală

Specialiștii TPA România, companie care face...

Comunicate de presa

Bancomat CEC Bank

CEC Bank lansează serviciul de plăți instant RoPay

CEC Bank lansează serviciul de plăți instant...

Fidelis

FIDELIS, ediția de toamnă a înregistrat record dupã record

A fost cea mai mare sumã investitã, cel mai...


POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel