Protestele, care urmează să fie organizate de cele mai importante sindicate din sectorul public şi privat din Grecia, vor paraliza transportul public şi vor menţine feriboturile la chei. Mai multe coloane de manifestanţi intenţionează să se reunească în centrul capitalei Atena.
"Această reformă nu va trece", susţine sindicatul lucrătorilor din sectorul public ADEDY.
Luna trecută, când a anunţat proiectul de reformă a legislaţiei, Guvernul conservator condus de Kyriakos Mitsotakis a subliniat că măsurile avute în vedere vor moderniza o legislaţie "învechită" care datează din urmă cu câteva decenii, înainte de era Internetului, când majoritatea muncitorilor intrau în schimb la aceiaşi oră.
Potrivit Executivului de la Atena, reforma va oferi muncitorilor mai multă flexibilitate cu privire la programul lor de muncă şi va combate exploatarea, orele suplimentare neplătite şi munca nedeclarată, care alimentează sectorul gri al economiei.
Citește și Vacanțe, la preț de chilipir! Greu de imaginat, dar adevărat
Cea mai contestată parte a proiectului legislativ, care ar urma să fie supus votului săptămâna viitoare, permite angajaţilor să lucreze până la zece ore într-o singură zi, şi să beneficieze de un program mai scurt de muncă în altă zi. Însă sindicatele se tem că această prevedere va forţa angajaţii să accepte un program de muncă prelungit.
De asemenea, proiectul legislativ conferă muncitorilor dreptul la deconectare în afara orelor petrecute la birou, introduce o "carte de muncă digitală" pentru a monitoriza, în timp real, orele de muncă ale angajaţilor, şi, de asemenea, majorează la 150 de ore pe an numărul orelor suplimentare legale.
Criticii proiectului de reformă susţin că Guvernul intenţionează de fapt să majoreze programul de lucru zilnic de la opt la zece ore şi să elimine săptămâna de lucru de cinci zile precum şi acordurile colective, şi, de asemenea, să facă mai dificilă organizarea de greve. Partidul de extremă stânga Syriza a apreciat că proiectul de lege este o ""monstruozitate" şi a cerut Guvernului să îl retragă. "Nu ne vor târî înapoi în secolul 19", a subliniat Syriza.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.